ŠIRENJE TRAMVAJSKE MREŽE: Beograd će kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

VELIKA ČAST

ŠIRENJE TRAMVAJSKE MREŽE: Beograd će kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji

Beograd -

Povodom molbe Predsednika Republike Aleksandra Vučića Gradu Beogradu da kupuje "Simensove" tramvaje koji će se proizvoditi u Kragujevcu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će Beograd sa zadovoljstvom kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji.

"Za Beograd je velika čast da imamo mogućnost da kupujemo 'Simensove' tramvaje koji će se proizvoditi u Kragujevcu, kako je juče najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Vesić.

On je ukazao da će to biti veliki povratak tramvaja "Simens"na naše ulice, pošto je Beograđane 1923. godine prevozilo 30 modernih "Simensovih" tramvaja i 30 "Simensovih" prikolica.

Pet godina kasnije smo dobili još 40 tramvaja, pa je Beograd 1932. godine imao 13 tramvajskih linija i 96 tramvaja. Tramvajska linija prema Zemunu otvorena je 1935. godine.

Drugi svetski rat smo dočekali sa 10 tramvajskih linija i ukupno 104 tramvaja, podsetio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je poručio da će Beograd u narednim decenijama širiti tramvajsku mrežu.

"Do sredine naredne godine biće završeno postavljanje šina preko Mosta na Adi pa ćemo povezati Banovo Brdo i Rakovicu sa Novim Beogradom, a planirano je i proširenje tramvajske mreže prema Višnjičkom polju i Zemunu kao i spajanje Slavije i Kalemegdana tramvajskom linijom broj 1", rekao je zamenik gradonačelnika.

On je napomenuo da naredne godine počinje rekonstrukcija ulica i tramvajskih šina u ulicama 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, čime će se omogućiti da novi tramvaji koriste čitav krug dvojke.

Predsednik republike Aleksandar Vučić zamolio je juče, prilikom otvaranja prve završene hale "Aliminijum" u okviru "Mind" parka u Kragujevcu rukovodstvo Grada Beograda da kupi prve tramvaje koji budu proizvedeni u ovoj fabrici.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track