Najnovije vesti

drveće popustilo pod težinom snega

PADA SNEG, AL’ PADA I DRVEĆE! NA SVE STRANE PRELOMLJENA STABLA I POLOMLJENE GRANE: Padala na kola, blokirala ulice! Zelenilo u akciji na 103 mesta u Beogradu (KURIR TV)

Beograd
13:43h
1 / 10 Foto: Dado Đilas

BEOGRAD - JKP "Zelenilo-Beograd" saopštilo je jutros da su, zbog snega koji u Beogradu neprestano pada već više od dva dana, njegove ekipe u toku jučerašnjeg dana i noći sanirale prelomljena stabla i grane na 103 lokacije širom Beograda.

foto: Kurir/J. Rafailović

Kako se navodi u saopštenju, radnici JKP "Zelenilo-Beograd" i danas nastavljaju da na širem području grada otklanjanju posledice koje je sneg izazvao i intervencije su u toku na više lokacija u gradu.

Ulice prvog prioriteta čiste i prohodne za saobraćaj

Iako je sneg padao gotovo 30 sati neprekidno, ulice prvog prioriteta, one kojima saobraća gradski prevoz redovno su čišćenje i na njih je, kako tokom jučerašnjeg dana, tako i u toku prethodne noći bačeno oko 3.000 tona soli. To je 1.800 kilometara ulica u Beogradu.

Gradske službe i noćas su bile kao i prethodne noći u četvrtom stepenu pripravnosti, što znači da je 103 kamiona čistilo sneg na teritoriji Grada Beograda, i to bez autoputa i onoga što čiste "Putevi Srbije" - puteva koji pripadaju Republici.

- Građani treba da znaju da dok pada sneg, čiste se samo ulice kojima ide gradski prevoz, to su ulice prvog prioriteta. Kada prestane da pada sneg, ulazimo u drugi prioritet, rekao je zamenik gradonačelnika.

Danas oko 12 prestaju padavine, ali očekuje se i nagli pad temperature na oko minus osam što podrazumeva da će se od danas početi s bacanjem kalcijum-hlorida, umesto soli, mešavine koja se baca na ekstremno niskim temperaturama, jer so ne deluje na ispod minus pet.

Na terenu je i 25 ekipa Vodovoda kao i 15 ekipa toplana, koje rade 24 sata. Od jutros gradski prevoz radi potpuno normalno, a manjih problema bilo je na linijama 711, 305 i 403. Zbog pritiska snega, juče je bilo skoro 200 intervencija kada je u pitanju palo drveće i grane, a prvo se uklanjaju one grane koje padnu na ulice kako se ne bi ometao saobraćaj, posle čega na red dolaze trotoari, pa tek onda parkovi.

"Sneg koji u Beogradu pada neprestano 48 sati doveo je do formiranja snežnog pokrivača od 40 centimetara. Iako radnici 'Zelenila', svakoga dana, tokom cele godine, vrše redovne mere nege na stablima, sada, usled težine vlažnog snega koji se zadržava na krošnjama, dolazi do preloma grana ili stabla", rekao je Dražen Tica, direktor Sektora javnih zelenih površina JKP "Zelenilo-Beograd".

"Zelenilo" je intervenisalio u ulici Kneza Višeslava, zatim na uglu ulica Braća Baruh i Visokog Stevana, kao i u ulicama Jove Ilića, Vodovodskoj, Svetozara Markovića, Prote Mateje, Siminoj, Visokog Stevana i Krunske, gde su stabla ili grane padale na kolovoz, a ekipe su u najkraćem roku izašle na teren i omogućile ponovno neometano odvijanje saobraćaja.

Na nekoliko lokacija zabeležena je šteta na parkiranim automobilima, na koje su pale polomljne grane ili stabla.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Jelena Rafailović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...