UŽIVO LOKALNI IZBORI U SRBIJI: Danas se glasa u 4 opštine, Lučani, Kladovo, Kula i Doljevac! MUP identifikovao napadača na birače u Kotraži
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

na biralištima mirno

UŽIVO LOKALNI IZBORI U SRBIJI: Danas se glasa u 4 opštine, Lučani, Kladovo, Kula i Doljevac! MUP identifikovao napadača na birače u Kotraži

Politika -

BEOGRAD - U opštinama Lučani, Kladovo, Doljevac i Kula danas se održavaju lokalni izbori.

Opozicija učestvuje na redovnim izborima u Lučanima, dok vanredne izbore u ostale tri opštine deo opozicije bojkotuje.

16.50 - CRTA: Do 16 časova u Lučanima glasalo 52,8 odsto građana. Do 16 časova na lokalnim izborima u Lučanima glasalo 8.702 birača, što je 52,8 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija.

16.01 - Identifikovan napadač na birače u Kotraži. Pripadnici policije identifikovali su 37-godišnjeg B.P. iz Prijepolja kao osobu koja je danas na biračkom mestu u Kotraži, u opštini Lučani, napala dvoje građana koji su došli da glasaju na lokalnim izborima, javlja Tanjug. Kako je objavljeno na sajtu MUP, policijskoj stanici Lučani je od strane dvoje građana prijavljeno da su, prilikom dolaska na biračko mesto broj 25 u Kotraži, napadnuti od strane njima nepoznatog lica. Policija je odmah po prijavi izašla na mesto događaja i tom prilikom 33-godišnja građanka je izjavila da ju je napoznati muškarac odgurnuo vratima, kada je pokušala da uđe na biračko mesto kako bi glasala.

Istovremeno je i 21-godišnji muškarac, koji je takođe došao da glasa, prijavio policiji da ga je ista osoba odgurnula rukama kada je hteo da uđe na biračko mesto. Pripadnici policije identifikovali su osumnjičenog i ustanovili da se radi o B. P. iz Prijepolja, precizira se u saopštenju.

14.50 - OIK: Izlaznost u Kuli do 14 časova oko 28,5 odsto. Na vanrednim lokalnim izborima u opštini Kula, do 14 časova glasalo je 28,58 odsto upisanih birača, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji. Od upisanih 35.914 birača, do 14 časova glasalo je njih 10.267.

11.00 - Odziv u Lučanima do 10 sati. U Lučanima na 43 biračka mesta pravo glasa ima 16.473 birača. Izlaznost do 10 časova bila je 6,6 odsto. Birači glasaju za 35 odbornika u lokalnom parlamentu. Predsednik Opštinske izborne komsije, Jovan Kovačević, kaže da za sada glasanje protiče bez incidenata i da ga prati oko 200 posmatrača iz pet registrovanih udruženja za praćenje izbora.

10.35 - Odziv birača u Kuli do 10 sati oko deset odsto. Odziv birača na vanrednim lokalnim izborima koji se danas održavaju u Opštini Kula do 10 časova bio je 9,77 odsto, potvrđeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Kako je rekla predsednica OIK Nevenka Rabrenović u jutarnjim časovima na biračkim mestima u Kuli nisu primećene neregularnosti, niti je bilo problema.

U Kuli ima 40 biračkih mesta u sedam naseljenih mesta. U celoj opštini primećeno je pojačano prisustvo policije, te na gotovo svakom biračkom mestu i u najzabačenijim mestima, dežura po jedna policijska patrola. Prema podacima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u birački spisak u toj opštini upisano je 35.914 birača.

Lučani

Pravo glasa u Lučanima ima 16.483 birača koji će u nedelju birati odbornike lokalnog parlamenta sa osam izbornih lista.

Građani će moći da biraju odbornike sa lista: "Aleksandar Vučić-zato što volimo Lučane i Dragačevo", "Milan Krkobabić-Partija ujedinjenih penzionera", Pokret obnove kraljevine Srbije, "Savez za Srbiju-Savez za Dragačevo-Milan Radičević-srpski pokret Dveri-Demokratska stranka-Narodna stranka-Zajedno za Srbiju-Zdrava Srbija-Levica Srbije-Pokret za preokret-Sloga-Otadžbina".

Zatim sa lista "Dr Vojislav Šešelj-Srpska radikalna stranka", Socijalistička partija Srbije-Bolja Srbija, "Grupa gradjana Jedan tim-Ivica Vukićević" i "Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma".

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Kula

U opštini Kula pravo glasa ima 36.000 birača, koji će birati odbornike sa osam izbornih lista: "Aleksandar Vučić-Zato što volimo Kulu", "Socijalistička partija Srbije-Ivica Dačić", "POKS-Marko Košutić", "Ruska stranka-Dušan Hajduković-Kekini principi, "Pokret socijalista Aleksandar Vulin", "Srpska radikalna stranka-dr Vojislav Šešelj", "PUPS-Milan Krkobabić-I Kula je Srbija" i Grupa gradjana "Kritična masa".

Doljevac

U Doljevcu pravo glasa ima 14.700 birača koji će moći da glasaju za odbornike sa lista: Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera, Jedinstvene Srbije, Srpske radikalne stranke i Grupe gradjana "Za demokratski Doljevac".

Kladovo

Pravo glasa u Kladovu ima 22.300 birača. Oni će birati odbornike sa četiri izborne liste: SNS-a, SPS-a, PUPS-a i SRS.

Biračka mesta u sve četri opštine otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 20.00.

Izborna komisija objavljuje rezultate izbora u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track