REAKCIJA: Jevrejska opština Beograd se oglasila o istupanju Isaka Asiela
Foto: Google Street View

saopštenje

REAKCIJA: Jevrejska opština Beograd se oglasila o istupanju Isaka Asiela

Beograd -

Jevrejska opština Beograd objavila je saopštenje povodom istupanja Isaka Asiela na konferenciji za novinare 24. januara 2019. godine u Medija centru, koje prenosimo u celosti

"Deo bivšeg rukovodstva Jevrejske opštine Beograd, na čelu sa tadašnjim Predsednikom J. Salomom, kao i članovima Izvršnog odbora Saveza, zamenikom predsednika Aleksandarom Gaonom, članom Izvršnog odbora Brankom Šnapom, predsednicom Muzejske komisije Radmilom Petrović su učestvovali na nekoliko prezentacija organizovanih od strane Delte u Jevrejskoj opštini Beograd i Savezu jevrejskih opština Srbije na temu rešenja budućeg Memorijala Topovske šupe.

Tada je, od strane navedenih osoba, doneta Odluka da se oba objekta, nekadašnjeg logora Topovske šupe sruše, radi formiranja Deltinog Tržnog centra uz izgradnju zida sastavljenog od cigala srušenih baraka, nekadašnjeg logora sa imenima žrtava i fontanom, u sklopu Tržnog centra. Ni u jednom trenutku, ni Savez jevrejskih opština Srbije, ni bivši Predsednik Jevrejske opštine Beograd, J. Salom nisu razmatrali odbijanje inicijative za izgradnju Tržnog centra.

Nijedna od tih odluka, pa ni ona koju je na kraju potpisao J. Salom, nije imala zvanično ovlašćenje Veća Jevrejske opštine Beograd, već su članovi tadašnjeg Veća, između ostalih i Danilo Medić, upozoravali na katastrofalno rešenje o potpunom rušenju Baraka nekadašnjeg logora. Sa svim upozorenjima su bili upoznati Isak Asijel i Robert Sabadoš. Robert Sabadoš zatim šalje mejl, 13.10.2017. godine, aktuelnom Predsedniku Jevrejske opštine Beograd Danilu Mediću, odmah po imenovanju i traži od njega, na osnovu već date saglasnosti, prethodnog Predsednika JOB J. Saloma, o rušenju da potpiše saglasnost u roku od tri dana i da se saglasi sa Rešenjem o rušenju. Danilo Medić traži produženje roka obzirom da se radi o važnoj odluci za Jevrejsku zajednicu.

Robert Sabadoš tada nije ni pitao, niti dao bilo koje ovlašćenje J. Salomu, da u ime Saveza jevrejskih opština Srbije dogovara i daje saglasnost za rušenje Topovskih šupa, ali se iz svega jasno vidi da mu to rešenje uopšte nije smetalo, kao ni Isaku Asijelu, kao i da nijednom rečju ništa nisu rekli povodom davanja saglasnosti o rušenju objekata, na lokaciji Topovskih šupa i formiranju Tržnog centra Delta.

24.01.2018. godine stigao je dopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u kome se zahteva odobrenje za trajno uklanjanje objekata na lokaciji koja je predviđena za izgradnju unutrašnjeg magistralnog prstena, dok se za objekat koji je na lokaciji, koji pripada Delti, traži saglasnost za njegovu dislokaciju.

25.01.2018. godine, Danilo Medić, koji je ovlašćen zajedno sa Potpredsednikom Jevrejske opštine Beograd Jakovom Albom i Radmilom Petrović, Predsednicom muzejske komisije, od strane Roberta Sabadoša ne daje saglasnost Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za trajno uklanjanje objekta koji se nalazi na trasi budućeg magistralnog prstena, već daje saglasnost za njegovu dislokaciju, i po istom principu za objekat koji se nalazi na parceli u vlasništvu Autokomanda d.o.o – Delta (prilog 6).

Bez obzira na uskraćivanje saglasnosti o rušenju objekata koji se nalazi na trasi unutrašnjeg magistralnog prstena Robert Sabadoš i Isak Asijel na sednici Komisije za obeležavanje Memorijalnog centra Staro Sajmište, 27.03.2018. godine, u Skupštini grada Beograda iskazuju puno razumevanje za trajno uklanjanje objekta koji se nalazi na trasi magistralnog unutrašnjeg prstena.

Intervencijom Danila Medića održan je hitan sastanak 29.03.2018. godine, posle odluke Roberta Sabadoša i Isaka Asijela (za trajno uklanjanje objekta, od 27.03.2018.) u Skupštini grada Beograda na kojoj su prisustvovali: g. Vesić, gradski menadžer, g. Folić, gradski arhitekta, gđa Vučković, Zavod za zaštitu spomenika, g. Matić, komisija za Staro Sajmište, rabin g. Asiel, g. Sabadoš ispred SJOS, g. Medić ispred JOB i g. Alba ispred JOB, na kome je sprečeno trajno rušenje oba objekta i dogovoreno da Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda da predlog za formiranje Memorijalnog centra Topovske šupe i da pripremi idejno rešenje.

Jevrejska opština Beograd je zgrožena i zapanjena neistinom i manipulacijama iznetim od strane Isaka Asijela na konferenciji za novinare, od 24.01.2019. godine, a koji se nikada nije oglasio kada je doneta odluka o rušenju objekata koju je odobrio J. Salom. Nije se oglasio ni kada Robert Sabadoš nije uplatio iznos preživelima Holokausta koji pripada po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, ni kada je finansijska sredstva, po ovom Zakonu, plasirao u investicioni fond mimo zakona i Zajednice. Nije se oglasio ni bilo kakvom izjavom o sramnom tekstu o Dimitriju Ljotiću, u Politikinom zabavniku, niti se oglasio oko izdavanja knjige u Hrvatskoj o relativizaciji zločina u Jasenovcu.

Zbog svega navedenog je na konferenciji za novinare, održanoj 23.01.2019. godine, na kojoj su učestvovali Danilo Medić, Predsednik Jevrejske opštine Beograd i Potpredsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Nenad Fogel, Predsednik Jevrejske opštine Zemun i novoizabrani Zamenik Predsednika Saveza Jevrejskih opština Srbije, Nevena Knežević, predsednica Jevrejske opštine Kikinda, Igor Ginzberg, novoizabrani Predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije, Aleksandar Nećak, nekadašnji Predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije i Avram Izrael, novoizabrani član Izvršnog odbora Saveza Jevrejskih opština Srbije, iskazano mišljenje većine u Jevrejskoj zajednici da Isak Asijel i Robert Sabadoš rade ubrzano na razbijanju Jevrejske zajednice u Srbiji" - stoji u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track