DOBRA VEST ZA BEOGRAĐANE: Svi domovi zdravlja 2019. dobijaju nove ultrazvučne aparate!
Foto: Shutterstock

kvalitetnije zdravstvene usluge

DOBRA VEST ZA BEOGRAĐANE: Svi domovi zdravlja 2019. dobijaju nove ultrazvučne aparate!

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je danas da je pokrenut postupak nabavke sedam ultrazvučnih aparata u vrednosti od 28 miliona dinara za domove zdravlja u Barajevu, Zemunu, Mladenovcu, na Vračaru, Zvezdari, Savskom vencu i Čukarici.

Kako je dodao cilj je da tokom ove godine domovi zdravlja na svim opštinama dobiju po jedan novi ultrazvučni aparat, kako bi se svim Beograđanima omogućio pregled uz smanjenje gužve, kojoj su pacijenti neretko izloženi pri čekanju na ultrazvučnu dijagnostiku.

On je podsetio da je prošlog meseca pet ovakvih aparata Grad Beograd isporučio u pet domova zdravlja, među kojima su oni u opštinama Sopot, Grocka i Voždovac.

Ovi aparati su u funkciji i sa njima se već vrše pregledi.

"Pored ovih 12 aparata, od kojih se pet već koristi i sedam aparata koji su u postupku nabavke, od juna ćemo pokrenuti nabavku za preostale domove zdravlja jer nam je cilj da svaki dom zdravlja u Beogradu u 2019. godini bude bogatiji za još po jedan ultrazvučni aparat", rekao je on.

Grad Beograd se trudi da građanima obezbedi što kvalitetnije zdravstvene usluge, a u tome značajnu ulogu ima ova nabavka većeg broja ultrazvučnih aprata, čime će se pregledati veći broj pacijenata i smanjiti dužina čekanja za ultrazvučnu dijagnostiku, dodao je Radojičić.

U domovima zdravlja Beograđani ovim aparatom mogu obaviti ultrazvučne preglede stomaka, štitaste žlezde, dojki, kao i kardiološke i ginekološke, a pregledaju se i kukovi kod beba.

Radojičić je istakao da je pregled ultrazvučnim aparatom relativno brz, apsolutno neškodljiv zdravlju, neinvazivan, bezbolan i jednostavan, a pre svega da je njegova prednost u tome što je koristan za obolele, ali i za pacijente koji nemaju nikakvih tegoba.

"Kao lekar znam koliko je domovima zdravlja potreban ovaj aparat i koliko je koristan kod preventivnih pregleda jer se njime mogu dijagnostikovati bolesti u ranim fazama, koje se kasnije uspešno leče, kao što je slučaj sa manjim tumorima i različitim patološkim procesima na organima koji ne daju nikakve kliničke simptome", zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track