Najnovije vesti

STARO SAJMIŠTE PRETVORILI U IGRALIŠTE: Obdanište u bivšem nacističkom logoru
Foto: Printscreen Facebook

Bizarno

STARO SAJMIŠTE PRETVORILI U IGRALIŠTE: Obdanište u bivšem nacističkom logoru

Beograd

Jezivo Umesto da dobije status memorijala, mesto stradanja Srba i Jevreja postalo je privatni dečji vrtić s natpisom: "Mesto gde će se vaše dete osećati sigurno i voljeno"

Na mestu nekadašnjeg nacističkog logora u Beogradu na Starom sajmištu otvoreno je privatno dečje obdanište!

Ovaj bizarni događaj uznemirio je javnost, te je na Fejsbuku juče osvanula i fotografija na kojoj se vidi da je u prostorijama logora na Starom sajmištu, u kojem je ubijeno nekoliko desetina hiljada Srba i Jevreja, otvoren vrtić. Jedan sugrađanin fotografisao je postavljenu tablu na ovoj zgradi, na kojoj piše: "Mesto gde će se vaše dete osećati sigurno i voljeno. Privatna predškolska ustanova Savsko obdanište".

foto: Printscreen Facebook

Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština Srbije kaže za Kurir da do ovakvih problema ne bi dolazilo kada bi Staro sajmište postalo memorijalni spomenik. - Staro sajmište treba da bude posvećeno sećanju, da bude uređeno i da dobije status spomenika - memorijala. Ima samo jedan mali spomenik na obali gde postavljamo vence svake godine u januaru. Otvaranje vrtića je svakako neprimereno, ali tamo su i mnogo skandaloznije stvari - ističe Sabadoš.

Nacistički logor Staro sajmište, kao jedan od prvih koncentracionih logora u Evropi, osnovan je davne 1941. godine. Tu su nacisti dovodili uglavnom žene, decu i starije koji su sistematski ubijani u pokretnoj gasnoj komori.

Jezivu činjenicu da je tu sada vrtić, vlasnik "Savskog obdaništa" Miodrag Krsmanović opravdava poslovnim razlozima. - Pa šta da radi nas 5.000 ljudi što živimo ovde? Ovde imam zgradu, a moram od nečega da živim. Bila je diskoteka na ovom mestu koju smo ukinuli. U vrtiću se ne igra, ne peva, to je edukativni centar za decu. Imamo dozvolu nadležnih, prostor zadovoljava sve kriterijume.

Neumesan sadržaj Uz logor i diskoteka

Lokal vrtića nije jedini problematičan objekat na ovoj lokaciji. Pored obdaništa, tamo su otvoreni i razni restorani, kafići, diskoteke i teretane. - Što se tiče ovih problema, oni postoje već neko vreme, ali niko ništa ne preduzima - ističe Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština.

Brojke 1941. Staro sajmište pretvoreno u logor 7.000 Jevreja mučeno i ubijeno 32.000 Srba stradalo u logoru

Činjenice Načini mučenja u logoru

- izgladnjivanje - ubijanje u pokretnoj gasnoj komori - streljanje - prisiljeni da ceo dan goli borave pod letnjim suncem - rad/iscrpljivanje do smrti

Kurir.rs/ Milica Vujović Foto: Printscreen Facebook

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...