Najnovije vesti

PROLEĆNI SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U BEOGRADU: 40 kompanija nudi skoro 450 radnih mesta
Foto: Tanjug/Rade Prelić

najbolji način da mladi dođu do posla

PROLEĆNI SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U BEOGRADU: 40 kompanija nudi skoro 450 radnih mesta

Beograd

Veliki prolećni LINK2job sajam zapošljavanja otvoren je danas u hotelu "Metropol" u Beogradu, a organizatori ističu da je reč o najvećem sajmu do sada u okviru kojeg će 40 kompanija ponuditi blizu 450 novih radnih mesta.

 

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je da je ovakav sajam moderan i održiv koncept gde je nezaposlenima data mogućnost da budu u neposrednoj komunikaciji sa poslodavcima.

 

"Vlada i resorno ministarstvo podržavaju ovakav koncept i ovo je najbolji način da mladi dođu do posla", rekla je Božović.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Podsetila je da je ove godine četiri milijarde dinara opredeljeno za mere aktivne politike zapošljavanja i 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 

"Nastavićemo da radimo na tome, već imamo konkretne rezultate, vrlo smo zadovoljni, ali hoćemo da se što više ljudi zaposli", rekla je Božović.

 

Ona je navela i da je NSZ raspisala u februaru i aprilu konkurse i pozvala nezaposlene i poslodavce da se jave i tako uključe u aktivne mere politike zapošljavanja.

 

Božović je navela da je 2012. godine stopa nezaposlenosti bila 27 odsto, a da je danas drastično smanjena i da se očekuje da u drugom kvartalu godine bude 10 odsto.

 

Sajmovi poput današnjeg su primer dobre prakse, kaže ona.

 

foto: Tanjug/Rade Prelić

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da Grad Beograd pored sajmova koje organizuje na teritoriji mnogih gradskih opština podržava i ovakve privatne inicijative.

 

On je rekao da je veoma važno što postoje i mogućnosti pohađanja kurseva i sticanja različitih veština koji su dostupni svima.

 

"Zajednički, i mi i privatni sketor tako možemo da unapređujemo sistem zapošljavanja", rekao je Petronijević.

 

On je rekao da je trenutno u gradu 78.861 nezaposlenih, a da ih je 2014. bilo oko 110.000.

 

Napredak je evidentan, rekao je Petronijević i dodao da su građanima na raspolaganju i radionice Znanjem do cilja, kao i da je Grad Beograd za preduzetništvo izdvojio 300 miliona dinara, da će biti organizovano takmičenje za žensko preduzetništvo.

 

Takođe ih je pozvao da prate programe Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije, i NSZ.

 

"Posao se ne čeka, za posao se bori, morate unapređivati veštine, grad će nastaviti sa svojim obukama i nadam se da ćemo uspeti da narednih godina budemo blizu proseka zemalja EU". rekao je Petronijević.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Zamenik direktora beogradske Filijale NSZ Siniša Knežević rekao je da mladi iz IT sektora imaju najviše šansi za zapošljavanje.

 

"Organizujemo obuke u IT sektoru, a sajmovi zapošljavanja su se pokazali možda i kao najbolja mera, kao susret ponude i tražnje", rekao je Knežević.

On je rekao da je na evidenciji NSZ u odnosu na prethodni mesec 3, 5 odsto manje nezaposlenih, a u poređenju sa aprilom 2018. ih je 12, 21 odsto manje.

 

Pozvao je nezaposlene i poslodavce da se obrate NSZ i dobiju potrebne informacije budući da su javni pozivi u toku. Ovogodišnji prolećni LINK2job sajam zapošljavanja je najveći do sada, sa preko 40 kompanija, medu kojima i multinacionalnih, koje ce ponuditi oko 450 novih radnih mesta, saopštili su organizatori.

 

Dodatna prilika za nezaposlene koji posećuju sajam je i mogućnost dobijanja besplatnih online kurseva engleskog jezika ili jedan od Microsoft Office modula ECDL kursa po izboru (Word, Excel, PPT).

 

Pored pomoći u unapređenju poslovnih veština, Centar za razvoj karijere omogućio je učesnicima sajma i besplatnu izradu profesionalne fotografije za CV, a biće organizovana i korisna predavanja i radionice stručnjaka, kao i simulacija intervjua za posao, kroz koju će kandidati otkriti kako ih vide poslodavci, gde greše i kako da to isprave.

 

Centar za razvoj karijere kompanije LINK group organizovao je sajam uz podršku Grada Beograda i Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...