POVRĆE PAPRENO USRED LETA: Paradajz skup zbog kasne berbe
Foto: Zorana Jevtić

pijaca

POVRĆE PAPRENO USRED LETA: Paradajz skup zbog kasne berbe

Beograd -

Na beogradskim pijacama kilogram paradajza u proseku košta 160 dinara, a profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Đorđe Moravčević kaže da je visoka cena tog povrća za ovo doba godine prouzrokovana ovogodišnjom kasnom berbom.

Prema njegovim rečima, vakuum je nastao jer je berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen.

Moravčević kaže i da se očekuje da će se situacija srediti za sedam do 10 dana, kada možemo očekivati i niže, tj. uobičajene cene paradajza.

Direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković rekao je da je žetva pšenice završena, i to sa prinosima koji su ispod očekivanih, tj. željenih, te da prosečan prinos iznosi po hektaru 4,5 tona. Kaže da bi prinos bio veći da nije bilo izuzetno kišnog jula, koji je negativno uticao i na prinose i na kvalitet pšenice.

Za razliku od pšenice, prema rečima Sakovića, te vremenske prilike ostalim prolećnim kulturama, kao što su kukuruz, suncokret i soja, veoma pogoduju i one izgledaju u ovom trenutku više nego odlično i najavljuju rekordan rast.

Kurir.rs/J. P. Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track