MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE I GVATEMALE NA OTVARANJU: Beograd dobio ulicu koja nosi ime gvatemalskog književnika i nobelovca
Foto: Kurir.rs/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

MEĐUSOBNO POŠTOVANJE DVE ZEMLJE

MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE I GVATEMALE NA OTVARANJU: Beograd dobio ulicu koja nosi ime gvatemalskog književnika i nobelovca

Beograd -

U Beogradu je danas, u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i Gvatemale Sandre Hovel Polanko, svečano otvorena ulica koja nosi naziv istaknutog gvatemalskog književnika i nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

Dačić je podsetio da je u martu ove godine u Gvatemala Sitiju svečano otvorena ulica nazvana po našem nobelovcu Ivi Andriću.

- Pored činjenice da su oba nobelovca kroz svoju književnost maestralno "oslikavali" sopstvene zemlje, regione i epohe, ističući univerzalne vrednosti i istovremeno ih približavajući svetskoj čitalačkoj publici, ono što spaja dvojicu velikana jeste i podatak da su bili vrsni diplomatski delatnici, rekao je Dačić.

On je dodao da je dodeljivanje imena ulicama u Beogradu i Gvatemala Sitiju po znamenitim nobelovcima, važan korak ka približavanju srpskog i gvatemalskog naroda.

foto: Tanjug

Prema Dačićevim rečima, građani Srbije će se, čitajući stranice opusa Migela Anhela Asturijasa, jednog od najznačajnijih stvaralaca latinoameričke književnosti, u delima poput "Gospodina predsednika" i "Gvatemalskih legendi, upoznati sa istorijom Gvatemale, njenom bogatom kulturom i tradicijom njenih autohtonih naroda.

Istovremeno će, kaže, naši prijatelji u Gvatemali, čitajući remek-dela poput "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika", imati mogućnost za bolje razumevanje istorije i kulture Balkana i složenih odnosa naroda ovih prostora.

Dačić je istakao da Gvatemala, koja je hiljadama kilometara daleko i dva puta veća od Srbije principijalno i odlučno brani integritet Srbije, te podsetio da je ta zemlja glasala protiv prijema KiM u UNESKO, a zatim i protiv prijema u Interpol, na čemu joj je Srbija zahvalna.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ministarka spoljnih poslova Gvatemale Sandre Hovel Polanko je kazala da se na ovaj način uspostavljaju bolji odnosi između dve vlade kroz kulturu.

- Produbljujemo jedno novo poglavlje našeg istoriskog prijateljstva. Ovaj događaj je važan kako za Gvatemala Siti, tako i za Beograd, rekla je Hovel Polanko.

Prema njenim rečima, otvaranje ulice u Beogradu predstavlja dalje jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podsetio je da je gvatemalski knjižvnik promovisao njihovu kulturu i narod u svetu.

- Mislim da je ovo sjajan način da približimo jedni drugima naše kulture, rekao je Radojičić.

foto: Beoinfo

On je dodao da je prijateljstvo između dva naroda decenijsko i izrazio uvrenje da će će se produbljivati i da će biti dugovečno.

- Mi cenimo napore Gvatemale i u podržavanju Srbije u vezi sa očuvanjem integriteta i sve što su uradili da ne priznaju samoproklamovanu nezavisnost Kosova, poručio je gradonačelnik.

Književnik Migel Anhel Asturijas, rođen je u Gvatemali 10. oktobra 1899, a preminuo je u Madridu 1974. godine.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1967. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track