POBEDNIK NA KALEMEGDANU ZA 4 MESECA: Evo gde se trenutno nalazi simbol Beograda (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook Goran Vesić

otišao na zasluženi odmor

POBEDNIK NA KALEMEGDANU ZA 4 MESECA: Evo gde se trenutno nalazi simbol Beograda (FOTO)

Beograd -

Beogradski Pobednik u četvrtak je otišao na zasluženi odmor!

1 / 21 Foto: Printscreen/Instagram

Bronzana statua teška 1,5 tona spuštena je s postolja na Kalemegdanu prvi put posle 91 godinu i odneta u Smederevo, gde će u naredna četiri meseca biti na restauraciji u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

"Pobednik je stigao bezbedno u Smederevo u atelje vajara Zdravka Kuzmanovića gde će biti izvršena restauracija. Posle 91 godine Pobednik je došao na zasluženi odmor koji će trajati četiri meseca da nam se vrati u Beograd u novom sjaju", napisao je zamenik gradonačelnika na Fejsbuku.

Inače, skidanje statue bio je osetljiv i zahtevan poduhvat. Uz pomoć sajli i posebnih mašina Pobednik je odvojen sa 13 metara visokog postolja, a spuštanje je trajalo nekoliko minuta.

- Situacija je i gora nego što smo mogli da pretpostavimo. Naime, četiri sajle koje su provučene kroz njegove noge i koje su veza statue i postolja su potpuno pukle. Pobednik se držao samo pomoću metalnih nosača i veće količine betona, a baš zbog uklanjanja tog sloja betona proces skidanja je malo kasnio - rekla je Nevenka Novaković, arhitekta iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja vodi projekat restauracije Pobednika.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track