NIKO NIJE PRIMETIO OVU GREŠKU NA POBEDNIKU 91 GODINU: Evo šta su pronašli tokom restauracije u smederevskom ateljeu FOTO
Foto: Nemanja Nikolić

3D skeniranjem otkriveno je i 30 rupa od gelera

NIKO NIJE PRIMETIO OVU GREŠKU NA POBEDNIKU 91 GODINU: Evo šta su pronašli tokom restauracije u smederevskom ateljeu FOTO

Beograd -

"Pobednik", simbol Beograda, još uvek je na restauraciji u Smederevu, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, a kako radovi teku tako se dolazi do novih saznanja, i dobija se prava predstava o tome, koliko mu je zaista bilo potrebno "osveženje". Najnovije otkriće pokazuje da simbol prestonice ima još jednu kritičnu tačku – nos.

"Zakrpa na nosu koja je verovatno posledica greške u originalnom kalupu je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava. Razlika u boji između sveže bronze i patine je normalna pojava, i do kraja radova će biti neprimetna", saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na zvaničnom Tviter nalogu "Pobednika".

Pre samo nekoliko dana, tokom restauracije otkriveno je, da je i jedan od simbola "Pobednika", njegov mač, pretio da otpadne jer je zbog korozije skoro ceo bio odvojen od drške, a takođe se nije držao ni za postolje figure.

Ne samo da je mogao da ostane bez mača, već se tokom restauracije otkrilo da je cela figura za postolje bila pričvršćena zarđalom sajlom i sa devet šrafova, te je postojala realna mogućnost da usled jakog vetra "Pobednik" padne sa svog postolja.

Još jedna tajna koju skriva spomenik vezana je za njegovo postolje. Naime, kada su obavljani radovi na samom postamentu na Kalemegdanu, posle demontaže ustanovljeno je da je jedan kamen deo nadgrobnog spomenika. Na kamenu je ispisano STA [...] [...] S KOJOM J[...] U BRAKU 18[...], a kako su rekli iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, on će biti očišćen i sačuvan.

Podsetimo, na Beogradskoj tvrđavi, na nekoliko stotina metara od mesta gde se nalazi "Pobednik", ranije su takođe pronalažene ploče koje su po svemu sudeći tu dovožene sa Starog groblja koje se nalazilo na Tašmajdanu.

Dosta se pitanja postavljalo vezano i za ispravljanje "Pobednika" jer je od ranije poznato da je nagnut 30 centimetara u jednu stranu. Iako su mnogi mislili da će simbol prestonice tokom ove rekonstrukcije i restauracije biti ispravljen, to se neće dogoditi. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture ranije su potvrdili da će spomenik biti učvršćen, ali ne i ispravljen.

- Spomenik je stabilizovan u sadašnjem položaju. Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme. Neće se ispravljati, ali su uspešnom statičkom sanacijom sprečena dalja pomeranja - saopštili su preko Tvitera iz ovog Zavoda.

Podsećamo, 3D skeniranjem "Pobednika" otkrivena je i tačna lokacija 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata, a najviše ih je, čak 13, na prednjoj strani.

"Pobednik" je skinut sa svog postolja na Beogradskoj tvrđavi i premešten u Smederevo na restauraciju, pre nešto više od mesec dana. Radovi na figuri su još uvek u toku, a simbol prestonice trebalo bi da bude vraćen na svoje mesto sredinom februara naredne godine.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track