Najnovije vesti

na božićno jutro

GUŽVA ISPRED HRAMA SVETOG SAVE: Beograđani razgrabili česnicu sa 33 dukata! Mali Milo izvukao jedan! (KURIR TV)

Beograd

Česnica je teška 250 kilograma, u prečniku ima 3,8 metara, dok je hram od testa težak 25 kilograma

BEOGRAD - Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, na božićno jutro, upriličeno je tradicionalno lomljenje ogromne česnice koju već godinama mesi i Beograđanima poklanja ovdašnja Unija pekara. 

1 / 11 Foto: Kurir

Posle božićne liturgije koju je služio patrijarh Irinej, Beograđani su razgrabili česnicu nadajući se parici koja prema verovanju donosi sreću u narednoj godini onom ko je pronađe.

Pre tradicionalnog deljenja česnice, kojem su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, te prinčevski par Karađorđević - Aleksandar i Katarina, patrijarh Irinej obratio se okupljenima sledećim rečima:

foto: Kurir

- Svima okupljenima oko hrama dobrodošli. Planiramo da osvetimo krajem septembra ovaj hram. On već služi Bogu i narodu, okuplja svakodnevno a posebno mnogo ljudi došlo je i sinoć i jutros. Ovde su da dožive radost današnjeg dana. Neka Bog blagoslovi Beograd, otadžbinu, pravoslavce i sav narod. Svima je potrebna milost Božja.

Današnji svet je prihvatio put koja vodi u neizvesnost, koja nikome nije potrebna. Potreban je ljubav Božja, zato je Bog došao u svet da izmiri ljude, da svi živimo kao braća i sestre. Kada smo narod njegov, povezani smo sa svim ljudima bez obzira na njihovu kulturu ili nacionalnost. Neka nam Bog daruje ljubav i veru u njega. Posebno pozdravljam dečicu ovde okupljenu. Mir Božiji, Hristos se rodi.

foto: Kurir

Tradicionalno lomljenje božićne česnice održano je danas ispred Hrama Svetog Save u Beogradu u prisustvu patrijarha Irineja i velikog broja vernika, a 33 mališana pronašlo je zlatnike u česnici koja je ove godine teška 250 kilograma.

Česnicu su pripremili pekari Unije pekara Srbije na kojoj su, kaže, radili pet dana, a ove godine osim česnice, napravili su i hram Gračanice od testa koji je težak 25 kilograma.

Radojičić je čestitao praznik svim vernicima pravoslavne veroispovesti i izrazio zadovoljstvo što se i ove godine ispred Hrama Svetog Save okupio veliki broj Beograđan da prisustvuje lomljenju česnice. Istakao je da su duh, delo i misao Svetog Save još uvek prisutni u srpskom narodu gde god živeo.

"Glavna poruka je, kao što je u poslanici rečeno i kao što patrijarh Irinej kaže, da moramo dati sve od sebe da sačuvamo našu veru i našu tradiciju", rekao je Radojičić. Zahvalan je, istakao je, patrijarhu na energiji kojom vodi Srpsku pravoslavnu crkvu, dodajući da nije lako biti duhovni vođa srpskog naroda u bilo kom vremenu. "Čini mi se da je ponovo jedan izazovan trenutak pred nama i čini mi se da patrijarh i naše političke vođe na jedan mudar način traže rešenje. Verujem da ćemo sačuvati našu veru i tradiciju", naveo je Radojičić. Pravoslavnim vernicima je poželeo da uživaju u današnjem prazniku i izrazio uverenje da će danas najviše uživati deca u deljenju česnice.

Među "pronalazačima" zlatnika je i dvanestogodišnji Milo Radojičić koji kaže da mu zlatnik mnogo znači i da će ga "zauvek čuvati", kao i da se nada da će ga sreća ove godine "barem malo pratiti". 

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da se ta organizacija ove godine potrudila da napravi novu vrstu česnice koja se sastoji iz više delova, tačnije, 5.340 jufki, i hram Gračanice od testa.

Česnica je teška 250 kilograma, u prečniku ima 3,8 metara, dok je hram od testa težak 25 kilograma. Pralica kaže da su mladi pekari na izradi česnice i hrama od testa radili pet dana. Ispred donatora božićne česnice, Ivana Milićević kaže da je ove godine "skriveno" 33 dukata, ali i da je pripremljeno 2.500 drvenih krstića za sve okupljene građane ispred Hrama Svetog Save.

(Kurir.rs/N.T)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...