U FEBRUARU SE VRAĆA SIMBOL BEOGRADA: Pobednik ponovo na Kalemegdanu do Sretenja
Foto: Nemanja Nikolić

Povratak na ušće

U FEBRUARU SE VRAĆA SIMBOL BEOGRADA: Pobednik ponovo na Kalemegdanu do Sretenja

Beograd -

Skulptura poznatog vajara Ivana Meštrovića bila je u katastrofalnom stanju, za postolje ju je držala samo jedna čelična sajla, a nađene su i rupe od gelera

- Po završetku svih radova, a svakako pre Dana državnosti, odnosno Sretenja, kada to dozvole vremenske prilike, skulptura Pobednika biće vraćena na postament - otkrio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, posle 91 godine od postavljanja, u periodu od 3. septembra, kad je počela obnova, pa do danas, izvedeni su najveći i najobuhvatniji radovi na restauraciji tog spomenika. Prema istim informacijama, završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorski poslovi na stubu i postamentu.

Završeni veliki radovi

- U ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju odgovarajućom legurom svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obe noge, trup, desnu ruku i mač. Urađena je konsolidacija unutrašnjih spojeva i zaštita šrafova, budući da je skulptura bila sastavljena iz nekoliko delova povezanih pomoću 132 šrafa - naveo je Vesić.

foto: Beta/Beoinfo/MO

Kako je on rekao, stanje šrafova bilo je izuzetno loše, dok su oni sada očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki je obezbeđen varovima. - U toku su radovi na donjoj, stubnoj flanši, proveri i popravci preostalih manjih nedostataka i oštećenja na skulpturi, kao i radovi na čišćenju površine skulpture i konsolidacija patine. Na postamentu je potrebno uraditi ugradnju dela konstrukcije kojom će biti povezani skulptura i stub - poručio je Vesić.

Visok 4,25 metara

Bronzani kip čuvenog vajara Ivana Meštrovića visok je 4,25 metara i težak skoro tonu, a skinut je sa postolja 10. oktobra. Njegovoj obnovi prethodile su detaljne višegodišnje pripreme jer je utvrđeno da je u katastrofalnom stanju.

foto: Nemanja Nikolić

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda su pomoću 3D skeniranja otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, nastalih tokom Drugog svetskog rata. Kip je skinut u poslednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je bila provučena kroz noge statue.

Postojala je mogućnost da Pobednik ostane bez mača, jer je veza između kipa i oružja potpuno korodirala. Srećom, vešti konzervatori su učvrstili mač i otkrili da je statua u originalnom kalupu imala zakrpu na nosu. Ta fleka je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava.

Kurir.rs/ N.T. Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track