NA RADOST DEČICE U NASELJU LEŠTANE: Nova škola biće spremna za 1. septembar (FOTO)
Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao radove

NA RADOST DEČICE U NASELJU LEŠTANE: Nova škola biće spremna za 1. septembar (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je danas radove na izgradnji osnovne škole u naselju Leštane koja bi, kako je rekao, trebalo da bude završena do početka školske godine u septembru ove godine.

Naveo je da je prezadovoljan jer radovi teku po planu i dodao da će rokovi, po svemu sudeći, biti ispoštovani.

foto: Beoinfo

Kako je istakao, veoma je važno da svoj deci sa teritorije Beograda budu obezbeđeni dobri uslovi za školovanje i odrastanje.

"Ako deca imaju adekvatne uslove i roditelji su motivisaniji da svoju i budućnost svoje dece grade u Beogradu i Srbiji umesto da razmišljaju o emigraciji", rekao je Radojičić koji je radove obišao zajedno sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom.

Radojičić je podsetio da se škola u naselju Leštane nalazila u neuslovnom montažnom objektu izgrađenom 1979. godine i dodao da će se nova škola prostirati na 5.500 kvadratnih metara.

Naveo je da je vrednost radova oko 550 miliona dinara i da će školu pohađati 1.500 mališana, a da se posao realizuje preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

"Objekte poput ovog moramo da gradimo u svim beogradskim opštinama, jer je ravnomerni razvoj kako centralnih tako i rubnih opština jedan od prioriteta Grada Beograda", istakao je Radojičić, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

foto: Beoinfo

Rekao je da se trenutno radi na prikupljanju dokumentacije za početak izgradnje ogranka Doma zdravlja Grocka u Vinči, nedaleko od ove škole, i da je plan da se sa radovima počne u drugoj polovini godine. Osim toga, dodao je, u planu je izgradnja još dve zdravstvene stanice u opštini Grocka.

Kada je novi objekat osnovne škole u naselju Leštane u pitanju, Radojičić je naglasio da se vodi računa o energetskoj efikasnosti što je, dodao je, veoma važno u vreme klimatskih promena i sve veće potrebe za očuvanjem i zaštitom životne sredine.

"Sa građanima sam razgovarao o svemu što još uvek nedostaje, ali sam siguran da ovu opštinu, koja ima ogromne potencijale, očekuje sjajna budućnost", rekao je Radojičić i dodao da bi u narednom periodu na teritoriji grada trebalo da usledi rekonstrukcija još 20 škola čime će obrazovni sistem Beograda biti dodatno unapređen.

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović zahvalila je gradonačelniku na poseti i rekla da Grad, kao i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, posvećuju puno pažnje opštini Grocka.

"Grad je podržao naše aktivnosti vezane za rušenje starog objekta osnovne škole u naselju Leštane, koji zaista nije pružao adekvatne uslove za školovanje osnovaca sa naše opštine", dodala je ona.

foto: Beoinfo

Tokom razgovora sa građanima gradonačelnik je upoznao osamdesetdvogodišnjeg Lukić Tomislava koji mu se pohvalio, pokazavši drvo koje je zasadio 1948. godine.

Gradonačelnik nije krio svoje oduševljenje zanimljivom pričom vrednog Gročanina, ističući da svaki građanin Beograda treba da se ugleda na njega i posadi bar jedno stablo.

"Tomislav je 1948. godine posadio ovo drvo i sada ponosno može da kaže da je ostalo ovde u školskom dvorištu. Moja ideja je da deca naših škola danas posade svoja stabla u školskim dvorištima i da mogu kao i Vi ponosno da dožive i dočekaju da to drvo ovako poraste", rekao je gradonačelnik.

Istakao je da je važno da Beograd bude što zeleniji i precizirao da je trenutno 15 odsto zelenih površina u prestonici, a da je cilj da do 2025. godine 25 odsto Beograda bude pod zelenilom.

Jedan od koraka ka dostizanju tog cilja, dodaje se u saopštenju, Radojičić vidi upravo u tome da svaki građanin ima mogucnost da posadi bar po jedno stablo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track