GORAN VESIĆ: Isplata beogradskim umetnicima počeće najkasnije u utorak
Foto: Kurir

NOVAC OBEZBEĐEN IZ KONKURSA ZA KULTURU

GORAN VESIĆ: Isplata beogradskim umetnicima počeće najkasnije u utorak

Beograd -

Beogradskim umetnicima, koji su u ustanovama kulture angažovani po ugovoru o delu, biće isplaćeno za mart, april i maj po 30.000 dinara novčane pomoći, a prva isplata na račun 309 umetnika stići će najkasnije u utorak, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prenosi portal Beoinfo.

Vesić je naveo da su uplate namenjena umetnicima bez stalnog radnog odnosa i za koje nije postojao zakonski osnov da im se isplati pomoć Vlade Srbije, a da je Grad Beograd zajedno sa rukovodstvom 17 ustanova kulture odlučio da im finansijski pomogne.

"Beogradski umetnici dobiće po 90.000 dinara kao vrstu pomoći dok ustanove kulture ne počnu da rade. Na taj način želimo da pokažemo našim umetnicima da Beograd misli o njima i da želimo da im pomognemo kako bi preživeli ovo teško vreme i prehranili svoje porodice", kazao je Vesić.

Kako je objasnio, novac za to je obezbeđen iz ovogodišnjeg konkursa za kulturu koji ne može da se realizuje zbog vanrednog stanja, te je odlučeno da bude uplaćen direktno umetnicima.

Vesić je naveo da se stanje polako normalizuje, da će ustanove kulture početi da rade, i da će umetnici uskoro nastaviti sa poslom.

Ministarstvo kulture je tek nedavno prihvatilo predlog udruženja umetnika da se spisak primaoca novčane pomoći proširi i na sve slobodne umetnike, nakon čega je predložilo Vladi Srbije da im obezbedi isplate u naredna tri meseca.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track