IRENA VUJOVIĆ: Uređenje Savskog trga menja lice Savskog venca
Foto: Opština Savski Venac

radovi U TOKU

IRENA VUJOVIĆ: Uređenje Savskog trga menja lice Savskog venca

Beograd -

Ona je navela da već sada može da se vidi obnovljena fasada na zdanju nekadašnje Železničke stanice, koja će biti pretvorena u muzej

Uređenje Savskog trga je jedan o najznačajnih projekata koji menja lice Savskog venca – poručila je danas predsednica opštine Irena Vujović, nakon obilaska radova na rekonstrukciji Savskog trga sa zamenikom direktora „Beograda na vodi“ Aleksandrom Trifunovićem.

-Veliki broj radnika se danas nalazi ovde i očekujemo u narednih nekoliko meseci kompletno uređenje Savskog trga, koji će biti najlepša pešačka zona, sa puno novih stabala i travnatim površinama – rekla je Vujovićeva.

Ona je navela da već sada može da se vidi obnovljena fasada na zdanju nekadašnje Železničke stanice, koja će biti pretvorena u muzej.

-Pre nekoliko dana puštena je probna rasveta što je izazvalo veliko oduševljenje građana koji žive u okolnim zgradama – rekla je Vujović.

Ona je dodala da se pored uređenja infrastrukture na Savskom trgu očekuje i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, koji će biti visok oko 23 metra i krasiće centralni deo trga.

- Savski trg je jedan od najznačajnih projekata na opštini, koji menja lice Savskog venca. Zahvaljujući projektu Beograd na vodi i rekonstrukciji Savskog trga, ovaj deo naše opštine postaje centar Beograda – istakla je Irena Vujović.

Predsednica opštine je navela da je u prethodnom periodu na Savskom vencu mnogo urađeno i ujedno najavila nove projekte koji će, kako je rekla, uticati na poboljšanje kvaliteta života građana.

foto: Opština Savski Venac

-Paralelno sa velikim projektima koji se, zahvaljujući viziji i hrabrosti predsednika Aleksandra Vučića i Vladi Republike Srbije, realizuju na opštini, u prethodne četiri godine obnovljeno je 26 ulica, uređeni su parkovi, izgrađeno je šest novih igrališta. Renovirali smo vrtiće, osnovne škole, sale za fizičko smo kompletno obnovili, a ono što je najbitnije bavili smo se građanima, osluškivali njihove potrebe, izlazili u susret njihovim inicijativama i omogućili puno besplatnih programa, kako za najmlađe, tako i za najstarije sugrađane – rekla je Vujovićeva.

Ona je dodala da je trenutno aktuelno uređenje fasada i ulaza stambenih zgrada na teritoriji opštine jer to je, kako je navela, ono što su građani želeli.

- U prethodnom periodu smo obnovili ulaze u 30 stambenih zgrada i nastavićemo istim tempom. Takođe, radimo i rekonstrukciju unutarblokovskih saobraćajnica. Radovi su kompletno završeni na dve lokacije, u naselju Stjepan Filipović i u Sime Lozanića, a predstoji nam izvođenje radova na još pet lokacija. Uradili smo puno, ali ima i dosta toga što će se uraditi u narednom periodu i što će uticati da građani Savskog venca imaju još bolje uslove za život, kakve i zaslužuju – poručila je Irena Vujović.

Aleksandar Trifunović, zamenik generalnog direktora "Beograda na vodi", je rekao da radovi na Savskom trgu napreduju i da se uskoro očekuje da spomenik Stefanu Nemanji stigne iz Rusije, kao i da krene montaža spomenika.

foto: Opština Savski Venac

-Završili smo kompletan temelj za spomenik. Pored toga, izmestili smo saobraćaj na obod trga i samim tim se oslobodio veliki prostor za pešake. Oko 20 hiljada kvadrata će zauzeti površina podijuma, trga i bočnih strana podijuma, čime se stvara jedan multifunkcionalni prostor pogodan za organizovanje različitih događaja. Ono što praktično diktira dinamiku i završetak svih radova na Savskom trgu jeste izgradnja kompleksnog hidrotehničkog objekta – kanalizacione crpne stanice, koja će u potpunosti zameniti crpnu stanicu koja sada postoji ispred bolnice Sveti Sava - rekao je Trifunović.

On je dodao da će na Savskom trgu biti zasađeno oko 300 novih stabala.

- Mi smo već krenuli sa sadnjom platana. Zasadili smo nekoliko platana na obodu trga uz saobraćajnicu. Vodimo računa o zelenilu, ne samo na ovoj celini, već u celom projektu Beograd na vodi - naglasio je Trifunović.

On je naveo da je trenutno za kolski i tramvajski saobraćaj prohodan pravac Nemanjina - Karađorđeva u oba smera, te da se u narednom periodu očekuje puštanje pravca Nemanjina - Savska ulica.

- Kada se ova celina privede kraju, zajedno sa rekonstrukcijom fasade, krova, dekorativnih elemenata, postavljanja rasvete na staroj zgradi Železničke stanice, ovo će biti svakako jedan od najlepših delova grada - zaključio je Trifunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track