NI KULA BEOGRAD NEMA 13. SPRAT! Graditelji su sujeverni, evo šta će tu biti! Nijedan lift neće imati dugme za to mesto
Foto: Youtube Printscreen

buduća najviša zgrada u Srbiji

NI KULA BEOGRAD NEMA 13. SPRAT! Graditelji su sujeverni, evo šta će tu biti! Nijedan lift neće imati dugme za to mesto

Beograd -

BEOGRAD - Prema istraživanju najvećeg proizvođača liftova u Njujorku, 13. sprat je u skoro 90 odsto hotela izostavljen sa kontrolne table u liftu, a uskoro će to biti slučaj i u Kuli Beograd gde je prvih 12 spratova predviđeno za hotel, dok će se od 14. do 39. sprata prostirati prvi brendirani stanovi u Evropi.

foto: Beoinfo

Za broj 13 vezuju se brojna sujeverja, kod nas je, verovatno, najpoznatije ono koje se odnosi na petak 13, a kada su u pitanju neke evropske ili prekookeanske destinacije, ovo sujeverje prenosi se i na tržište hotelijerstva, pa investitori, iako sami možda nisu sujeverni, ipak odlučuju da, zbog svojih gostiju, zaobiđu ovaj broj.

Nije redak slučaj i da naziv ovog sprata upišu drugačije, pa se tako često može sresti slovo M (13 slovo abecede), 12b, 14a ili ako je to poslednji sprat, onda je rezervisan za penthaus apartmane.

Njujork je grad koji je poznat po velikom broju oblakodera, a prema procenama jedne od najpoznatijih tamošnjih kompanija koja se bavi proizvodnjom liftova, u 80 do 90 odsto zgrada u kojima su ugrađivali liftove odlučeno je da se 13. sprat izostavi.

Nije on tek tako nestao, u projektu postoji, ali posetiocima nije dostupan.

Ovaj sprat je često predviđen za tehničke prostorije, a slično će biti i kada je u pitanju Kula Beograd. Umesto uobičajenog 13. sprata, predviđen je dupli nivo, a ovaj broj se neće nalaziti ni na kontrolnoj tabli jednog od 11 liftova, koliko će ih biti u zgradi.

foto: Tamara Trajković

Kula Beograd, buduća najviša zgrada u Srbiji, već ima više od 13 spratova.

Trenutno se izvode radovi na ploči 17. sprata, dok su zidovi jezgra odmakli i koji sprat više - do 20. nivoa. Izgradnja ulazi u građevinski najzahtevniju fazu - onu u kojoj silueta Kule rotira za 90 stepeni u odnosu donji deo.

Ceo dizajn novog simbola prestonice inspirisan je beogradskom istorijom, urbanom kulturom i prirodnim okruženjem, a deo na kojem se Kula izvija simbolizuje obližnje ušće Save u Dunav.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track