BEZ PRAJDA U BEOGRADU: Nedelja ponosa ove godine biće održana onlajn
Foto: Ana Paunković

BEZ PRAJDA U BEOGRADU: Nedelja ponosa ove godine biće održana onlajn

Beograd -

Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, događaji planirani za Nedelju Ponosa, od 14. do 20. septembar, i Prajd Marš, koji je planiran 19. septembra, održe u promenjenom obliku.

Kako je saopšteno iz te organizacije, program Nedelje Ponosa će se delom održavati onlajn dok će živi program biti redukovan i organizovan u skladu sa važećim propisima i preporukama državnih organa.

Najavljeno je da će program Nedelje Ponosa biti objavljen početkom septembra.

Nedelja Ponosa 2020 bila bi 10. jubilarna Nedelja Ponosa, a skup događaja posvećenih borbi za prava LGBT+ zajednice i promovisanju kvir kulture.

Pripreme za Prajd 2020 počele su u septembru 2019. kada je, pobedivši Barselonu, Lisabon, Porto i Dablin, Beograd Prajd osvojio EuroPride i doneo titulu domaćina Beogradu za 2022. godinu.

Iako se većina aktivnosti Beograd Prajda od početka pandemije održava onlajn, iz te organizacije nalgašavaju važnost obeležavanja borbe za ravnopravnost i ljudska prava LGBT+ zajednice i ukazuju na nejednak i loš položaj LGBT+ zajednice u Srbiji uz očekivanje da nova Vlada Srbije bez odlaganja usvoji Zakon o registrovanim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track