VESIĆ: Beograđanka će opet biti jedan od najprestižnijih objekata, dobiće novi život! EVO KO JE KUPAC
Foto: Zorana Jevtić

Zamenik gradonačelnika Beograda

VESIĆ: Beograđanka će opet biti jedan od najprestižnijih objekata, dobiće novi život! EVO KO JE KUPAC

Beograd -

Grad Beograd je prodao svoj deo Palate Beograd, malo više od 19.000 kvadrata, za 16,5 miliona evra

BEOGRAD - Marera properties kupila je danas deo Beograđanke koju je Grad Beograd ponudio na prodaju po početnoj ceni od 16,5 miliona evra, a pomoćnik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će Beograđanka nakon rekonstrukcije zadržati autentičan izgled i namenu, ali da će ponovo biti jedan od najprestižnijih objekata u prestonici.

Kupac je obavezan da investira najmanje osam miliona evra u roku od tri godine, rekao je Vesić ističući da će ta zgrada nakon rekonstrukcije dobiti "novi život".

"Grad Beograd je prodao svoj deo Palate Beograd, malo više od 19.000 kvadrata, za 16,5 miliona evra. Na ponovljenom tenderu dobili smo samo jednu ponudu i u pitanju je kompanija koja radi već više godina u Beogradu", navodi Vesić.

Napominje da je Marera Propreties kompanija koja je rekonstruisala zgradu pored opštine Zvezdara, veliku zgradu koja je nekada bila banka preko puta Radio Beograda, nekadašnju halu konfekcije Beko...

"Uglavnom u Beogradu kupuje stare zgrade, rekonstruiše ih i daje im novu vrednost", naveo je i dodao da su se svi ti projekti pokazali kao dobri za Beograd.

Vesić navodi da će Beograđanka biti mesto na kome će raditi mnogo kompanija i građana koji će naći posao u tim kompanijama.

Grad Beograd je insistirao na posebnim uslovima prilikom prodaje Beograđanke, tako da je pored obaveznog ulaganja od najmanje osam milona evra u naredne tri godine, zabranjena i promena namene Beograđake i promena izgleda.

Zgrade Beograđanka je od 2019. na evidenciji kulturnih dobara Srbije, što znači da je za bilo kakvu rekonstrukciju potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

foto: Dado Đilas

"Fasada će biti oprana i sređena tako da na taj način Beograd je zaštitio jedna od svojih brendova i obezbeđeno je da ta zgrada ima novi život i da to zaista postane mesto kao što je bilo kada je otvoreno, jedno od najprestižnijih u Beogradu".

Zgrada će unutra biti savremenija, a za uređenje će grad dati dozvolu, a Zavod za zaštitu spomenika saglasnost.

Videćete kako će Beograđanka izgledati kada samo njena fasada bude oprana i očišćena.

Prethodna prodaja Beograđanke ranije ove godina kada je početna cena bila 20,6 bila je otkazana jer nije bilo zainteresovanih.

U okviru postupka javnog nadmetanja koji je sproveo Grad Beograd, ćerka firma kompanije Marera Properties dala je najbolju ponudu i sada je u procesu zaključenja kupoprodajnog ugovora, saopštila je Marera Propreties.

Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli Beograđanke, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu.

Od 1974. godine kada je sagrađena, "Palata Beograd" nije podvrgnuta nijednom značajnijem projektu rekonstrukcije.

To je svojevremeno bila najmodernija građevina u zemlji, a planovi novog vlasnika su da joj se vrati taj status kroz inovativni dizajn i adaptaciju prema aktuelnim trendovima u arhitekturi i uređenju biznis enterijera.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track