U RAКOVICI OTVORENE PETE DUHOVNE SVEČANOSTI „PUT DUHOVNOSTI“
Foto: GO Rakovica

U RAКOVICI OTVORENE PETE DUHOVNE SVEČANOSTI „PUT DUHOVNOSTI“

Beograd -

U porti Hrama Svetog vladike Nikolaja Velimirovića u Resniku, sinoć su svečano otvorene pete Duhovne svečanosti „Put duhovnosti“. Manifestaciju su organizovali Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, Hram Sv. Vladike Nikolaja i Manastir Rakovica, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Rakovica.

Na ceremoniji otvaranja duhovnih svečanosti državnom sekretaru u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosavu Miličkoviću uručen je Grb Srpske pravoslavne crkve za ktitorstvo i pomoć pri izgradnji Hrama svetog vladike Nikolaja Žičkog. Zahvalnice za podršku manifestaciji „Put duhovnosti“ dobili su predsednik Gradske opštine Rakovica Miloš Simić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović koji je priznanje primio u ime Uprave Grada Beograda.

foto: GO Rakovica

Nakon izvođenja Molitve dečjeg hora hrama Apostola Vartolomeja i Varnave, pozdravnu reč i besedu održao je jerej Otac Aleksandar Milutinović.

U okviru bogatog kulturno-umetničkog programa na otvaranju duhovnih svečanosti nastupili su Pevačko društvo „Prelo“ sa dve tradicionalne kompozicije, dramski umetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić koji su izveli deo iz predstave „Vreme časti i ponosa“. Nakon njih nastupio je kvintet „Nika“ sa tradicionalnim etno numerama, dok je program zatvorio omladinski ansambl Кulturno-umetničkog društva „Dimitrije Кoturović“. Manifestacija „Put duhovnosti“ ove godine će trajati od 17. do 21. septembra. U petak 18. septembra s početkom u 19 časova, u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, održaće se tribina pod nazivom "Vek pravoslavlja i kulture u Rakovici" Na tribini će govoriti Otac Mile Subotić i istoričar Boris Naumović, a moderator razgovora će biti Đakon Aleksandar Azdejković. Tribinu prati i izložba, sačinjena od fotografija i bogatog arhivskog materijala koji na zanimljiv i način predstavljaju istoriju naselja Rakovice.

foto: GO Rakovica

Subota je rezervisana za pozorišnu predstavu "Pripovetke jednog kaplara", rađenu po motivima dela Branislava Nušića. U predstavi nastupaju Nina i Zoran Ćosić. Zbirka pripovedaka Branislava Nušića opisuje period srpsko-bugarskog rata, s kraja 1885. do početka 1886. godine, a čini je dvadesetak priča o tragici malih, običnih ljudi.

Glumac Narodnog pozorišta Zoran Ćosić i oboistkinja Simfonijskog orkestra RTS-a, Nina Ćosić dočaraće govorom i muzikom svet ovih Nušićevih manje poznatih priča. Predstava pčinje u 20 časova. Duhovne svečanosti će se završiti "Saborom duhovne poezije",koji organizuje Кnjiževno društvo Rakovice, u ponedeljak 21. septembra.

foto: GO Rakovica

Ulaz na sve događaje je slobodan. Ova tradicionalna manifestacija će biti organizovana uz poštovanje svih zdravstvenih i bezbednosnih mera koje propisuju nadležne službe.

Foto: GO Rakovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja