NA INICIJATIVU VESIĆA: U Beogradu će biti podignuti spomenici bivšim gradonačelnicima
Foto: Shutterstock

odlučeno na sednici Skupštine grada Beograda

NA INICIJATIVU VESIĆA: U Beogradu će biti podignuti spomenici bivšim gradonačelnicima

Beograd -

U Beogradu će biti podignuti spomenici trojici nekadašnjih gradonačelnika - Milošu Savčiću, Vladi Iliću i Branku Pešiću.

To je odlučeno na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda na kojoj je rečeno da će spomenik Savčiću biti podignut na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Bulevara vojvode Putnika.

Spomenik Iliću nalaziće se između ulica Dzordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelosove i Knez Miletine ulice, dok će spomenik Pešiću biti postavljen ispred zgrade gradske opštine Zemun na Masarikovom trgu.

Inicijativu za podizanje ovih spomenika dao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da se na ovaj način pokazuje da ljudima koji su ga zadužili grad može da kaže "hvala".

- Bilo je još gradonačelnika i važnih ljudi koji zaslužuju da dobiju spomen-obeležje, ali ova tri su se u 20. veku izdvojila - Branko Pešić kao simbol razvoja Beograda posle oslobođenja u Drugom svetskom ratu i dva gradonačelnika iz perioda između Prvog i Drugog svetskog rata, Miloš Savčić i Vlada Ilić - rekao je Vesić.

On se osvrnuo na važne detalje iz života tih gradonačelnika, naglašavajući da su se veoma zalagali, pa čak i svoju imovinu ulagali, u razvoj i sređivanje Beograda, na čemu im se danas Beograd odužuje.

Na sednici su usvojene i odluke o obrazovanju odbora za podizanje tih spomenika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track