PATROLA U ŽARIŠTU KORONE! PALO 20 KAZNI: Kafići krcati, konobari s maskama, a kad se pojave inspektori nervoza
Foto: Nemanja Nikolić

Kurir s inspektorima

PATROLA U ŽARIŠTU KORONE! PALO 20 KAZNI: Kafići krcati, konobari s maskama, a kad se pojave inspektori nervoza

Beograd -

U subotu uveče najveći broj od 164 kontrolisana beogradska kluba poštovao je protivepidemiološke mere, osim 16 lokala, koje su inspektori sankcionisali

U Beogradu, trenutno najvećem žarištu koronavirusa u Srbiji, nastavljaju se stroge kontrole poštovanja protivepidemioloških mera. Osam ekipa sanitarnih, turističkih i tržišnih inspekcija sa komunalnom milicijom u noći između subote i nedelje obišlo je čak 164 objekta u prestonici, gde su napisali 20 kazni, a reporteri Kurira videli su kako izgleda kontrola u nekim od najpopularnijih gradskih kafića i restorana.

foto: Nemanja Nikolić

Na šetalištu pored reke, ispred i u klubovima, zabavljali su se muškarci u skupim odelima, žene u bleštavim haljinama i bundama, namrgođeno obezbeđenje na ulazu, koje strogo proverava rezervacije... Na prvi pogled, jedno sasvim obično veče.

foto: Nemanja Nikolić

Međutim, sa pojavom sanitarnih inspektora Ministarstva zdravlja i komunalne milicije atmosfera se osetno menja i postaje napetija i nervoznija. Ipak, niko od vlasnika ili menadžera nije pravio probleme kada su inspektori ljubazno zamolili da prekontrolišu poštovanje sanitarnih mera.

foto: Nemanja Nikolić

U većini lokala nisu nađeni propusti, osoblje je služilo goste u maskama, sredstva za dezinfekciju i obaveštenja o ponašanju za vreme epidemije bila su svuda istaknuta, dok dozvoljeni broj gostiju, u zavisnosti od veličine lokala, nije bio prekoračen. Inspektori su između sebe komentarisali da je stanje tokom ovog vikenda mnogo bolje nego što su njihove kolege zatekle prethodnog i da kontrole i apeli iz medija očigledno počinju da daju rezultate. Inače, kazne za nenošenje maske za fizičko lice idu od 5.000 do 150.000 dinara, dok za pravna lica mogu ići i do pola miliona.

foto: Nemanja Nikolić

Zoran Radojičić

Strože mere

Gradonačelnik Beograda i član kriznog štaba Zoran Radojičić rekao je da epidemija ima svoju dinamiku, a ponašanje može da snizi krivu rasta i najavio moguće pojačanje epidemioloških mera. - Žurke, slave i druga slavlja su najveći izvor zaraze. Očekivano da Beograd ima najviše zaraženih, u najvećim gradovima, gde su kontakti najbliži, teža je koordinacija i kontrola.

Prekontrolisana su 164 objekta u jednoj noći, a napisano je 16, plus četiri kazne, jer su nađeni prekršaji. Dva tržna centra su takođe kontrolisana, a u prethodnoj nedelji izvršena je kontrola devet tržnih centara, 168 prodavnica i 55 ugostiteljskih objekata, a 14 kazni je napisano. Sve što radimo, radimo zbog zdravlja ljudi, ali i da očuvamo zdravstveni sistem - rekao je dr Radojičić za RTS i dodao da će „verovatno mere morati da se pojačavaju“.

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track