GERONTODOMAĆICE: One su tu za pomoć i podršku
Foto: Shutterstock

Pojedinim našim sugrađanima pomoć u kući je neophodna

GERONTODOMAĆICE: One su tu za pomoć i podršku

Beograd -

Oko 2.500 penzionera u četrnaest beogradskih opština koristi usluge svojih gerontodomaćica

Mnogi stariji građani svakoga dana željno iščekuju posetu svoje gerontodomaćice jer je verovatno ona jedina koja će im tog dana pokucati na vrata.

Oko 2.500 penzionera u četrnaest beogradskih opština oslanja se upravo na gerontodomaćice u svakodnevnom životu, a na njihovu pomoć mogu da računaju i u gradovima Srbije gde postoje gerontološki centri.

Većina seniora koji koriste usluge stručnog osoblja ne može da zamisli život bez njih u svom domu. One će svakoga dana nekoga obradovati, spremiti im ručak, pospremiti kuću, nabaviti lekove, ali i pružiti lepu reč, osmeh i podršku. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže za Kurir da je Grad Beograd formalno zadužen za vaninstitucionalno zbrinjavanje najstarije populacije, koja se realizuje u okviru RJ „Dnevni centri i klubovi“ Gerontološkog centra Beograd.

foto: Shutterstock

- U okviru ove radne jedinice funkcionišu 32 kluba za stara lica i 14 službi pomoći u kući, ravnomerno raspoređenih na teritoriji grada Beograda. Usluge pomoći u kući gerontodomaćice pružaju za preko 2.500 korisnika na 14 beogradskih opština. Gerontodomaćice pružaju usluge pomoći u kući po akreditovanom programu obuke, u skladu sa individualnim planom usluge, poštujući vrhovni princip rada - „interes korisnika na prvom mestu“. Uz njihovu pomoć korisnicima se omogućava da žive u svojim domovima i učestvuju u aktivnostima dnevnog života. Pomoć u kući obezbeđuje se osobama koje usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke i psihičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne osnovne lične i životne potrebe i obezbeđuje se u trajanju do dva sata dnevno po korisniku, tri ili pet dana u sedmici, osim subotom i nedeljom. Pet dana u nedelji pomoć dobijaju nepokretna lica i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica - kaže naša sagovornica.

Ona navodi da se pomoć u kući obezbeđuje pružanjem pomoći u zadovoljavanju egzistencijalnih potreba.

- Konkretno, pomoć je vezana za pripremanje obroka, održavanje odevnih predmeta, posteljine, higijene stana, zagrevanje prostorija, nabavka prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu, odvođenje korisnika do lekara i preuzimanje recepata, nabavka lekova i obavljanje drugih poslova zavisno od potreba korisnika - precizira Stanisavljevićeva.

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

(Kurir.rs /Jelena Vukić / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track