Najnovije vesti

MARKO STOJČIĆ: Savski trg biće novi najznačajniji prostor u Beogradu, odmah posle Trga republike
Foto: Beoinfo

uskoro gotovo

MARKO STOJČIĆ: Savski trg biće novi najznačajniji prostor u Beogradu, odmah posle Trga republike

Beograd

BEOGRAD - Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je danas da će građani na Savskom trgu dobiti novi najznačajniji i veoma lep prostor, ne samo u smislu uređenosti, već i u urbanističko-arhitektonskom smislu.

''On će po svom značaju uvek biti posle Trga republike, ali po svom urbanističko-arhitektonskom konceptu će možda biti i ispred. Spomenik Stefanu Nemanji je prava mera za trg te veličine i pozicije. Vrlo je precizno i pedantno postavljen i ni u kom delu ne narušava prostor. Trg je potpuno drugačije koncipiran, ima kružnu saobraćajnicu koja ga ograničava, tuda će funkcionisati saobraćaj, a ono što je novo je podijum ispred zgrade Železničke stanice'', istakao je Stojčić za RTS.

Kako je pojasnio, zgrada Železničke stanice je sanirana spolja, a uskoro kreće izrada projektne dokumentacije, čime će biti obezbeđeni depoi i sve što podrazumeva ozbiljan muzej.

Savski Tunel, Marko Stojčić
foto: Ana Paunković

''Čitav taj prostor dobija potpuno drugačiji duh i funkciju. Spomenik Stefanu Nemanji je autorski, autentičan rad i urađen je onako kako smo se nadali i kako smo očekivali'', rekao je Stojčić.

On je dodao da je siguran da će posle 27. januara, kada je planirano zvanično otvavanje trga, svi građani Beograda i oni koji ga posećuju moći da vide nesvakidašnje i kvalitetno autorsko delo, kao i najveći trg u Beogradu.

Govoreći o Autobuskoj stanici Stojčić je rekao da je ona u završnoj fazi i da će posle izgradnje pristupnih saobraćajnica, perona i pomoćnih objekata, biti spremnada primi prve autobuse.

''To će svakako biti u ovoj godini i imaćemo potpuno novu Autobusku stanicu koja će zadovoljiti potrebe ovako velikog grada'', kazao je Stojčić i dodao da stara stanica sada potpuno funkcioniše.

(Kurir.rs/beograd.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...