Četiri modela

METRO STANICE PRIKAZAĆE KULTURU I ISTORIJU BEOGRADA: Sve što ste hteli da znate o 1. liniji Mirijevo - Železnik (KURIR TELEVIZIJA)

Beograd -

Od četiri izabrana modela, dva su tradicionalna i prate boje srpske zastave, dok su druga dva rešenja pravljena po motivima beogradskih reka i zovu se "Sava" i "Dunav".

Kako će tačno izgledati metro, građani će moći da vide prvo na Trgu Republike, a posle i u svakoj beogradskoj opštini. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su imali prilike da vide sve prednosti i nedostatke sva četiri modela.

"O njima će građani Beograda i Srbije dati svoj glas onom dizajnu koji će pobediti i koji će bitzi implementiran u projaket beogradskog metroa", objasnio je Mali.

Prva linija trealo bi da počne da se gradi krajem godine, u planu je da ima 28 vozova sa po 3 vagona koji će prevoziti 435 ljudi.

Kako je najavio zamenik gradonačelnika beograda Goran Vesić, grad Beograd će raspisati arhitektonski konkurs za rešenje svake stanice pojedinačno. "Pozvaćemo naše domaće mlade arhitekte da u tome učestvuju jer srpska arhitektura to može" zaključio je Vesić.

Čitav projekat izgradnje beogradskog metroa vredan je oko 4,4 milijardi evra, a u njegovoj realizaciji učestvovaće srpske, kineske i francuske kompanije. Na kom mestu će tačno biti postavljena poslednja stanica u Mirijevu prve linije metroa, pogledajte u video prilogu iz Centralnog Dnevnika.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track