AŠANIN: U KCS do sada lečeno 7.000 kovid pacijenata, u bolnici Batajnica trenutno hospitalizovan 421 pacijent
Foto: Printscreen RTS

Direktor Kliničkog centra Srbije

AŠANIN: U KCS do sada lečeno 7.000 kovid pacijenata, u bolnici Batajnica trenutno hospitalizovan 421 pacijent

Beograd -

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da je od početka epidemije korona virusa, KCS vodio borbu na dva fronta, kovid i nekovid, i da je u nekovid delu, od marta do danas, lečeno više od 60.000 pacijenata.

Ašanin je rekao da je od početka epidemije oko 7.000 kovid pacijenata hospitalizovano u okviru sistema Kliničkog centra Srbije.

Ističe da je trend epidemije bolji nego što je bio, ali da već danima "nije baš najbolji" zbog broja pacijenata koji su u bolnicama, onih na respiratorima, ali i preminulih.

Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike bude između 130 i 150 pregleda dnevno i izmedu 80 i 90 hospitalizovanih.

U bolnici Batajnica trenutno je hospitalizovan 421 pacijent, od kojih je 57 na intenzivnoj nezi i 40 intubiranih, kaže Ašanin, dodajući da je bolnica juče primila 48 novih pacijenata.

Trenutno je zaraženo oko 490 zdravstvenih radnika KCS, od kojih 139 lekara, i malo njih je hospitalizovano, navodi direktor KCS.

Ašanin dodaje da je u KCS formiran samostalni vakcinalni punkt i ukazuje da je do sada vakcinisano ko 2.500 zaposlenih i još oko 500 građana iz raznih medicinskih organizacija.

Kada je reč o nekovid delu KCS, koji je jedina civilna ustanova koja se bavi nekovid pacijentima, bilo je oko 300.000 ambulantnih pregleda i oko 250.000 pregleda u Urgentnom centru od marta prošle godine do danas.

Lečeno je, ističe Ašanin, 60.000 kovid negativnih pacijenata.

"Jedna teška epidemija koja se pojavila je uticala na drugaciji pristup lečenju pacijenata uopšte. Morali smo da se organizujemo u mnogo pogleda, pulmologija je po dva i po meseca dva puta ulazila i izlazila iz sistema. Pomagali smo svim kliničko-bolničkim centrima, naši anesteziolozi su radili i postavili sistem, morali smo da pomažemo i drugima u unutrašnjosti Srbije. Sve je to uticalo na naš rad", navodi direktor KCS.

Ašanin je naveo da svaki peti čovek u Srbiji umire od malignih bolesti.

"Uložili smo dodatne napore za lečenje tih bolesnika, povećali rad u dnevnim bolnicama. Na iks nožu u 2019. obavljeno je 3.100 tretmana, a u 2020. godini 5.100 tretmana", istakao je direktor KCS.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track