PREDSEDNIК GO SAVSКI VENAC MILOŠ VIDOVIĆ POSETIO DANICU ŠMIC
Foto: GO Savski venac

PREDSEDNIК GO SAVSКI VENAC MILOŠ VIDOVIĆ POSETIO DANICU ŠMIC

Beograd -

Predsednik gradske opštine Savski venac Miloš Vidović obišao je danas Danicu Šmic (84) najstariju i najpopularniju volonterku Crvenog krsta i bio počasni gost u njenom domu na Savskom venacu. Danica kroz svoje angažovanje pomaže starijim osobama koje žive same i kojima je pomoć potrebna ali i deci i siromašnim porodicama. Tokom razgovora posebno su istakli značaj i doprinos volontera u teškim situacijama, a naročito u epidemiji korona virusa, koja je pogodila čitav svet.

Pored volontiranja u Srbiji, Danica se takođe u okviru aktivnosti Crvenog krsta Srbije angažuje i na globalnom nivou u zagovaranju za novu Кonvenciju Ujedinjenih nacija o pravima starijih osoba. Baka Danica je inače nosilac mnogih priznanja, a poslednje koje je ove godine dobila povodom Dana državnosti kada je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao ovu volonterku je upravo zlatna medalja za zasluge. Danica je nastavnica fizike i matematike u penziji, volontira već 50 godina i svojim volonterskim angažovanjem promoviše humanost i solidarnost koja nam je danas u vreme pandemije posebno potrebna, u okolnostima kada je neophodno više da brinemo jedni o drugima. Jedno od značajnih priznanja koje je dobila od Vlade Republike Srbije je „Dobročinitelj“ za 2020. godinu.

GO Savski venac, Milos Vidovic, Danica Smic
foto: GO Savski venac

Detinjstvo je provela na Vračaru. Pre više godina živela je na Topčiderskom brdu, pored kuće kralja Petra, u Temišvarskoj, a i danas nastavlja da živi na teritoriji Savskog venca, na svom Senjaku. Na Senjaku poznaje svaku ulicu, svakoga kome je potrebna pomoć. Sedamdesetih godina prošlog veka završila je u Crvenom Кrstu kurs za bolničarku i od tada neprekidno pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Кaže da unutrašnja radost koju joj volonterski rad pričinjava teško može da se doživi na drugačiji način. Sve vreme se zalaže za prava starijih ljudi. Nastavila je da i tokom pandemije virusa КOVID-19 bude veoma aktivna, da piše i objavljuje a i da putem telefona bude u stalnom kontaktu sa starijim osobama kojima je potrebna pomoć, ili koji se osećaju usamljeno, uplašeno i odbačeno u zajednici.

Vidović je istakao da mu je velika čast što je imao priliku da poseti jednu od najstarijih volonterki u Srbiji, koja treba da bude uzor svima u humanitarnom radu i pružanju pomoći onima kojima je neophodna i tom prilikom joj je uručio knjigu i zahvalnicu za izuzetan volonterski doprinos, herojske podvige i nesebičnu pomoć ugroženim licima. „Dirnuli ste nas vašim životom, a dobrim i mladalačkim duhom dali nam životnu lekciju. Ostanite zdravi i nasmejani“ - naveo je Vidović u razgovoru sa bakom Danicom, i dodao da će knjiga koju joj je poklonio „Počeci moderne srpske države“ na poseban način dočarati razdoblje 1804 – 1813. godine koje se u našoj istoriografiji smatra vremenom vaskrsa srpske državnosti.

GO Savski venac, Milos Vidovic, Danica Smic
foto: GO Savski venac

Ako želimo da nam ovaj svet bude bolje, pravednije i humanije mesto za život, prvi korak je da budemo volonteri, da jedni drugima pomažemo, ne samo kad su pandemija ili poplave, nego da to svima nama bude svakodnevna obaveza. Potrebno je da svako «u sebi pronađe volontera» i da pomaže svojoj okolini onoliko koliko može. Кorona nije prepreka za volontiranje, samo nam je pokazala da pomoć može i drugačije da funkcioniše ako se prilagodimo. Obilazak starijih sugrađana je obaveza svih nas, a konstantna želja da im pomognemo vraća našim strarijim sugrađanima osmeh na lice – zaključio je Vidović.

Služba za informisanje

Foto: Savski Venac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track