DOLAZE I MLAĐI SA OBOSTRANOM UPALOM PLUĆA: U DZ Voždovac porast broja pregleda, ali i novozaraženih
Foto: Zoran Šaponjić

službe maksimalno organizovane

DOLAZE I MLAĐI SA OBOSTRANOM UPALOM PLUĆA: U DZ Voždovac porast broja pregleda, ali i novozaraženih

Beograd -

Ispred kovid ambulante Doma zdravlja Voždovac jutros veliki broj građana čeka na pregled, a doktorka Ana Jeremić kaže da poslednjih dana raste broj pregleda i zaraženih korona virusom, ali i broj pacijenata s težom kliničkom slikom.

Ona je za TV Pink rekla da je tokom jučerašnjeg dana u toj kovid ambulanti pregledano 165 pacijenata, dok je u ambulanti u Ustaničkoj ulici bilo oko 200 pregleda, a da se kod trećine pacijenata potvrdi virus korona.

- Dolaze i mlađi pacijenti sa obostranim upalama pluća. Otprilike trećina pacijenata bude pozitivna, kod ostalih nismo izolovali virus, dešava se da dođu pre nego što se simptomi razvijaju pa testovi pokažu da su negativni - rekla je doktorka Jeremić.

Apelovala je na građane da poštuju mere i ponovila da je za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima virusom korona obavezna izolacija 14 dana.

- S pojavom prvih simptomima treba da se jave Domu zdravlja, lekari su dostupni bukvalno 24 sata, ako se simptomi nisu razvili, dobiće savet telefonom da bi izbegli gužve i čekanje ispred ambulante - rekla je Jeremićeva.

Objasnila je da se kada se obavi kompletna dijagnostika i urade laboratorijske analize, propisuje terapija, a kontrola zakazuje za pet do sedam dana.

Naglašava da, ako osete pogoršsanje, zaraženi treba odmah da se jave u kovid ambulantu.

- Pacijente s težom kliničkom slikom i upalom pluća, pratimo svaki dan i kontaktiramo ih telefonom, oni dolaze na kontrolu svakog trećeg ili četvrtog dana - navela je Jeremićeva.

Dodala je da su sve službe maksimalno organizovane i patronažne ekipe obilaze nepokretne pacijente koji su zaraženi i daju im terapiju.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track