Najnovije vesti

Upozorenje iz KBC Dragiša Mišović o lečenju beba od kovida19
04:37

Upozorenje iz KBC Dragiša Mišović o lečenju beba od kovida19

KURIR TELEVIZIJA

PEDIJATAR-PULMOLOG IZ KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ": Važno pratiti posledice kovida kod BEBA i ODMAH reagovati ako se jave OVI SIMPTOMI

Beograd

Od početka pandemije do danas u KBC "Dragiša Mišović" lečeno je više desetina beba uzrasta do 28 dana, tj. neonatološkog uzrasta.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečjeg odeljenja otkriva da je to najosetljiviji uzrast u pedijatrijskoj populaciji.

"Imali smo decu koja su imala tri, pet, sedam dana i decu do 25 dana. Primljena su u bolnicu kao PCR testirani ili sa antigen pozitivnim testovima. Ta deca su dolazila iz pozitivnih sredina, najčešće su majke bile zaražene i majke su prenosile na te najmanje bebe infekciju", kaže dr Ostojić.

Deca su, kako dodaje, imala najblaže moguće simptome.

1 / 1 Foto: Shutterstock

"Lako povišena temperatura, odbijanje obroka, razdražljivost ili pospanost. To je bio znak da se testiraju, primani su u bolnici, uključivana je terapija, vrlo brzo su se ti nabliži simptomi povukli i deca su napredovala kako treba, da uzimaju obroke i normalno se ponašaju i kao zdrava otišla kući", naglasila je ona i dodala da su neka od njih proslavila prvi rođendan.

Bebe bi kasnije trebalo pratiti, posle mesec dana uraditi kontrolnu, osnovnu laboratoriji i u slučaju da imaju pojačano lupanje srce, pojačanu malaksalost treba da se uključe dodatne subspecijalistička kardiološka, endokrinološka i druga ispitivanja.

"Mi još uvek nemamo striktne podatke šta se može desiti posle kovida, ali preventivno treba napraviti kontrolne preglede", upozorila je dr Ostojić.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...