04:37

Upozorenje iz KBC Dragiša Mišović o lečenju beba od kovida19

KURIR TELEVIZIJA

PEDIJATAR-PULMOLOG IZ KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ": Važno pratiti posledice kovida kod BEBA i ODMAH reagovati ako se jave OVI SIMPTOMI

Beograd -

Od početka pandemije do danas u KBC "Dragiša Mišović" lečeno je više desetina beba uzrasta do 28 dana, tj. neonatološkog uzrasta.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečjeg odeljenja otkriva da je to najosetljiviji uzrast u pedijatrijskoj populaciji.

"Imali smo decu koja su imala tri, pet, sedam dana i decu do 25 dana. Primljena su u bolnicu kao PCR testirani ili sa antigen pozitivnim testovima. Ta deca su dolazila iz pozitivnih sredina, najčešće su majke bile zaražene i majke su prenosile na te najmanje bebe infekciju", kaže dr Ostojić.

Deca su, kako dodaje, imala najblaže moguće simptome.

1 / 1 Foto: Shutterstock

"Lako povišena temperatura, odbijanje obroka, razdražljivost ili pospanost. To je bio znak da se testiraju, primani su u bolnici, uključivana je terapija, vrlo brzo su se ti nabliži simptomi povukli i deca su napredovala kako treba, da uzimaju obroke i normalno se ponašaju i kao zdrava otišla kući", naglasila je ona i dodala da su neka od njih proslavila prvi rođendan.

Bebe bi kasnije trebalo pratiti, posle mesec dana uraditi kontrolnu, osnovnu laboratoriji i u slučaju da imaju pojačano lupanje srce, pojačanu malaksalost treba da se uključe dodatne subspecijalistička kardiološka, endokrinološka i druga ispitivanja.

"Mi još uvek nemamo striktne podatke šta se može desiti posle kovida, ali preventivno treba napraviti kontrolne preglede", upozorila je dr Ostojić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track