GRADNJA METROA POČINJE ZA 6 MESECI: Istražne bušotine uskoro i na Trgu republike
Foto: Profimedia

stiže i zakon

GRADNJA METROA POČINJE ZA 6 MESECI: Istražne bušotine uskoro i na Trgu republike

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas da beogradski metro konačno počinje da se radi od novembra.

Vesić je naglasio da će projekat biti rezultat velike zajedničke saradnje Vlade Srbije i Grada Beograda i dodao da grad ne bi mogao da finansira izgradnju iz svog budžeta.

- Tokom ovog meseca poslanici Narodne skupštine glasaće o Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici. To je prvi put da će Srbija zakonom urediti postojanje metroa. Tako će se steći svi uslovi za početak gradnje metroa. "Ežis" ubrzano projektuje i pred potpisivanjem smo ugovora za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije - rekao je Vesić na TV Pink najavljujući da predstoje ugovori i sa "Alstomom" i "Power China".

Različiti vagoni prema njegovim rečima biće stavljeni na glasanje.

- "Šou rum" će biti u centru grada gde će moći da se vide detalji u vezi sa budućim metroom. Najvažnije je da počinjemo da radimo istražne bušotine u centru grada. Veliki deo toga već je urađen na trasi prve linije, a sada ulazimo u centar, recimo od Trga republike pa nadalje. Od toga zavisi kakva će "krtica" za izgradnju metroa biti nabavljena. Na trasi metroa, posebno oko samih stanica, radimo registar rizika - rekao je Vesić.

Zavod za veštačenje obilazi svaku zgradu i utvrđuje stanje, a za zaštićene zgrade to čini Zavod za zaštitu spomenika.

- Od toga zavisi kakve ćemo mere zaštite preduzeti prilikom izgradnje metroa. To se inače radi svuda u svetu - istakao je Vesić.

Prva linija metroa, podsetimo, planirano je da bude završena 2028, a druga 2030. godine.

(Kurir.rs/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track