AMBASADOR GODFRI POSADIO DRVO PA REKAO: U Stejt departmentu se dobro zna da je Diplomatsko naselje jedno od najboljih u svetu
Foto: Twitter Printscreen

POSADIO I DRVO

AMBASADOR GODFRI POSADIO DRVO PA REKAO: U Stejt departmentu se dobro zna da je Diplomatsko naselje jedno od najboljih u svetu

Beograd -

BEOGRAD - U Stejt departmentu se dobro zna da je jedno od najboljih diplomatskih naselja na svetu upravo ovo u Beogradu, izjavio je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godfri prilikom posete Društvu za izjajmljivanje nekretnina Dipos.

Poseta je upriličena povodom više od 60 godina od potpisivanja prvog ugovora između ambasade SAD i Diposa o iznajmljivanju rezidencijalnih zgrada za potrebe američke diplomatske misije u Beogradu.

Ambasador Godfri i direktor Diposa Đoko Krivokapić su tim povodom u Diplomatskoj koloniji simbolično zasadili drvo prijateljstva. Ambasador SAD je naglasio da ambasada neguje dobre odnose i plodnu saradnju sa mnogo različitih ogranaka Vlade Srbije, pa i sa Diposom i podsetio da je prvu rezidenciju američka diplomatska misija iznajmila daleke 1960. godine.

"Tokom godina, naša saradnja je rasla, tako da sada od Diposa iznajmljujemo četvrtinu svih rezidencija ambasade. Komšijski odnosi koji su se formirali oko ovih Diposovih kuća pomogli su našim diplomatama koji rade u Srbiji da steknu divan osećaj pripadnosti zajednici. I u Stejt Departmentu se dobro zna da je jedno od najboljih diplomatskih naselja na svetu upravo ovo u Beogradu", izjavio je Godfri.

On je zahvalio Diposu za dugogodišnju saradnju i razumevanje specifičnih potreba diplomatskog osoblja koje živi i radi u Srbiji. "Ponosan sam na naših 60 godina zajedničke istorije sa Diposom i radujem se nastavku naših odnosa u godinama koje dolaze", rekao je ambasador Godfri.

Krivokapić je rekao kako je ovo poseban dan za Dipos, kao što je bila i 1952. godina kada su uspostaljeni prvi odnosi između ambasade SAD-a u Beogradu i ovog preduzeća.

"Duboko verujem da će današnji svečani čin prerasti u dugu i neprekidnu tradiciju i da će i buduće generacije nastaviti da na ovakav način obeležavaju važne trenutke naših poslovnih i prijateljskih odnosa. Za nas je od dragocenog značaja ukoliko smo tokom svih godina uspeli da vašim kolegama tokom boravka u našim objektima, pružimo osećaj doma, daleko od doma", izjavio je Krivokapić nakon što je amabasadoru Godfriju poklonio uramljenu kopiju prvog ugovora između Diposa i Ambasade SAD.

Društvo za iznajmljivanje nekretnina Dipos je nakon imenovanja Djoka Krivokapića za direktora po prvi put uspostavilo praksu obeležavanja jubileja partnerskih i prijateljskih odnosa sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji.

Diplomatska kolonija na Dedinju kojom upravlja Dipos prvobitno je izgrađena za potrebe smeštaja i boravka stranih diplomata i predstavnika država tokom Prvog samita Pokreta nesvrstanih održanog u Beogradu 1961. godine.

Ova ambijentalna celina danas predstavlja jednu od najekskluzivnijih lokacija za život i rad u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track