PUNE RUKE POSLA ZA SPASIOCE NA ADI: Lekari savetuju kako da se ponašate na kupalištima kada su velike vrućine, OVO JE NAJVAŽNIJE
Foto: Zorana Jevtić

čuvajte se

PUNE RUKE POSLA ZA SPASIOCE NA ADI: Lekari savetuju kako da se ponašate na kupalištima kada su velike vrućine, OVO JE NAJVAŽNIJE

Beograd -

Visoka temperatura uticala je da službe hitne medicinske pomoći i spasiličke ekipe na Adi Ciganliji rade pojačano.

Iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć savetuju unošenje više tečnosti i izbegavanje sunca, dok iz spasilačke službe napominju da roditelji treba posebno da obrate pažnju na decu.

Jovana Obrenović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže da su od danas pojačane ekipe Hitne pomoći na Adi Ciganliji, te da ljudi, zbog visoke temperature, treba da budu pažljiviji, posebno oni koji imaju hronične bolesti.

Jovana Obrenović
foto: Printscreen/RTS

"Stariji sugrađani koji imaju hronične bolesti, kao i deca treba da izbegavaju period od 11 sati, mada bi to danas moglo da važi od 10 do 17 časova. Ukoliko se nađete na otvorenom ili dođete da se opustite, rashladite, osunčate, okupate, vodite računa - nemojte biti izloženi direktnom suncu", napominje Jovana Obrenović.

Savetuje da je potrebno unositi više tečnosti, te da se izbegava teška hrana, kao i alkohol.

Navodi da su ovih dana pomoć tražili pacijenti koji se leče od hroničnih bolesti, a zbog promene vremena i oni koje se leče od hipertenzije.

"Dugogodišnji hroničari imaju već način da prepoznaju šta im se novo dešava, ali svakako oprez - redovno merenje tenzije, uzimanje terapija", ističe Obrenovićeva.

Jovana Obrenović kao najvažniji savet, koji je ujedno i najjednostavniji, ističe uzimanje više tečnosti, nošenje laganije garderobe, zaštitu glave, očiju, korišćenje zaštitnih krema da ne bi došlo do opekotina koje, navodi, ozbiljno mogu da naruše zdravlje.

"Za deset dana skoro isti broj spasilačkih intervencija kao i prošle godine"

Koordinator spasilačke službe JP "Ada Ciganlija" Miodrag Jović ističe da su za 10 dana, koliko traje kupališna sezona, imali devet intervencija u slučajevima kada je moglo da dođe do fatalnog ishoda.

Prošle godine bilo je ukupno 12 takvih intervencija.

"Konstantno apelujemo na posetioce da poštuju sva pravila ponašanja koja važe na kupalištu - da se kupaju u radno vreme kupališta, svakog dana od 10 do 19 sati, da borave u zonama koje su predviđene za kupanje, da ne ulaze u vodu pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci", ističe Jović.

Posebno apeluje na roditelje da striktno vode računa o deci, da ih ne gube iz vida.

"Deca od četiri do pet godina imaju potpuno drugačiji mehanizam utapanja od odraslih, odnosno nema odbrambenog mehanizma. Ukoliko roditelj ne vidi dete kada propadne pod površinu vode, skoro uvek dođe do fatalnog ishoda", objašnjava Jović.

Napominje da je noćno kupanje na Adi zabranjeno, da su pojačali dnevnu, ali i spasilačku smenu, te uveli noćno dežurstvo.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja