POČELE TROPSKE VRUĆINE: Širom Srbije kupališta prepuna, niko se ne seća korone!
Foto: Privatna Arhiva

dolazak pravog leta

POČELE TROPSKE VRUĆINE: Širom Srbije kupališta prepuna, niko se ne seća korone!

Društvo -

Kupališna sezona i zvanično je otvorena pre nekoliko dana, a današnje vrućine izmamile su građane širom Srbije na bazene i omiljena kupališta. Iako smo do pre samo nekoliko meseci dnevno brojali više hiljada zaraženih koronavirusom i na desetine umrlih, građani, željni sunca i provoda, na ovo su, deluje, potpuno zaboravili pa su tako, kao i pre korone, bez maski i distance leškarili na plaži, sedeli u kafićima u grupama i brčakli se bez bojazni i razmišljanja.

Kao jedini podsetnik na epidemiju ostala su sredstva za dezinfekciju koja se i dalje mogu naći na svakom stolu bara na plaži!

Kupališta
foto: Privatna Arhiva

Na hiljade Beograđana spas od žege i vrućine potražilo je na Adi Ciganliji. Dok su se jedni kupali u jezeru, drugi su uživali u ispijanju pića u brojnim kafićima. Iako epidemiolozi i dalje, uprkos dosta povoljnijoj epidemiološkoj situaciji sa koronavirusom, upozoravaju na oprez, većini, posebno mlađoj populaciji, koronavirus nije bio ni na pameti.

Kupališta
foto: Privatna Arhiva

Mere opreza popustile su i kod konobara i drugih zaposlenih u kafićima i restoranima, pa je kod mnogih zaštitna maska bila samo detalj na uniformi ili je čak uopšte nisu nosili.

Kupališta
foto: Privatna Arhiva

Na temperaturi od 32 stepena, Novosađani su spas potražili na poznatom kupalištu Štrand. Cene ulaznica na Štrandu se nisu menjale. Dnevna iznosi 50 dinara, dok je sezonska ulaznica bez popusta 1.345 dinara, odnosno 1.150 dinara sa popustom za đake, studente i penzionere. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, maksimalan broj posetilaca u istom trenutku na plaži može iznositi 14.400. Obavezno je poštovanje fizičke distance, dezinfekcija ležaljki i sedećih mesta nekoliko puta tokom dana, kao i pojačano čišćenje sanitarnih prostora i poštovanje preporuka u ugostiteljskim objektima.

Kupališta
foto: Privatna Arhiva

Međutim, uprkos ovim merama, sami posetioci bili su opušteni i na ležaljkama i peškirima niko nije nosio masku.

Sa druge strane, kupališna sezona u Nišu je počela 2. juna, ali zbog stalnih temperaturnih skokova nema mnogo kupača na najvećem kupališnom kompleksu "Čair". Milan Milanov, upravnik bazena u kompleksu kaže da, za sada, radnim danima nema puno posetilaca dok je samo u toku jednog vikenda kada je vreme bilo toplo bio popunjen kapacitet.

- Za sada je slabo, ali kada se završi školska godina biće i više kupača - kaže Milanov.

Na bazenu je novina "senior karta" za penzionere koja na dnevnom nivou košta 150 dinara. Karta za odrasle je 300, a posle 17 sati, 200 dinara. Deca do četiri godine ne plaćaju ulaz dok mališani do sedme godine plaćaju ulaz 100 dinara.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira)

Kraljevo

Za sada bez gužvi

Kupališta
foto: Privatna Arhiva

Sezona kupanja u Kraljevu zvanično je otvorena u petak, ali u subotu nije bilo kupača na glavnom Gradskom bazenu. Kupače nismo zatekli ni na centralnoj gradskoj plaži pored reke Ibar, a oko 13 časova, na temperaturi od 29 stepeni Celzijusa, na njenom pesku sunčale su se samo dve starije Kraljevčanke.

- Ima dosta prolaznika, šetaju pored reke, ali uprkos tropskoj temperaturi, kupača za sada nema. Mi smo zvanično počeli sa radom u petak, tada ih je bilo, a ulaz na bazen bio je besplatan. Očekujemo da će već u nedelju ili ponedeljak bazen biti krcat - rekao je Kuriru jedan od zaposlenih na bazenu.

Do 31. avgusta

Besplatna škola plivanja

Plivanje, Bazeni, škola Plivanja
foto: Beoinfo

Počevši od 1. jula pa do 31. avgusta za sve osnovce i srednjoškolce sa teritorije glavnog grada biće organizovana besplatna škola plivanja, saopštili su iz JP "Ada Ciganlija". Deca će plivačku tehniku učiti svakog dana od 8.30 do 11 sati na bazenima za neplivače na prvoj plaži. Za ovu akciju sredstva je obezbedio Sekretarijat za sport i omladinu.

ČINJENICE/Mere na bazenima i javnim kupalištima

- Poštovanje fizičke udaljenosti

- Pojačana lična higijena i higijena prostora

- Dezinfekcija ruku, opreme i pribora i

- Upotreba lične zaštitne opreme u zatvorenom prostoru i prilikom svake aktivnosti koja onemogućava održavanje fizičke udaljenosti

ČINJENICE/Pravila za bazene i kupališta

- Mobilijar - ležaljke, stolove i stolice... rasporediti tako da udaljenost između dve osobe na susednim ležaljkama/stolovima bude najmanje 2 m u svim pravcima

- Maksimalan broj posetilaca bazena izračunati sa indeksom od 5 m2 površine vode po osobi

- Održavanje preporučene fizičke udaljenosti obezbediti sprovođenjem nadzora, uz postavljanje jasnih pisanih uputstava za korisnike

- Za nadzor nad poštovanjem gore navedenih mera nikako ne angažovati spasioce

- Omogućiti održavanje fizičke udaljenosti i prilikom dolaska i odlaska sa bazena/kupališta

- Nošenje maske na licu, koja mora obavezno da pokriva nos i usta, je neophodno pri svakom korišćenju zatvorenog prostora (toaleti, svlačionice i sl.)

- Za zaposlene na bazenu/kupalištu nošenje zaštitnih maski je obavezno

- Neophodno je striktno pridržavanje mera lične higijene od strane posetilaca

- Zaposleni na bazenima/kupalištima, kao i posetioci ne dolaze na posao/bazen/kupalište u slučaju postojanja bilo kakvih simptoma bolesti ili potvrđenog obolevanja od Kovid-19, kao i u slučaju kontakta sa obolelom osobom u toku protehlih 14 dana

- Na što više mesta postaviti fiksni ili mobilni dozer dezinfekcionog sredstava na bazi alkohola

- Dezinfekciju mobilijara na dekingu bazena/plaži sprovesti nakon svakog gosta

- Kante za smeće u toaletima moraju biti bezkontaktne, sa poklopcima

- Obezbediti često prirodno provetravanje svih zatvorenih prostora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja