BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR OŠTRO O DOMOVIMA KOJI BOLESNU DECU DRŽE GLADNU U KAVEZIMA: Očekujem da nadležni ODMAH reaguju!
Brankica Janković, Foto: Privatna Arhiva

užasna diskirminacija

BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR OŠTRO O DOMOVIMA KOJI BOLESNU DECU DRŽE GLADNU U KAVEZIMA: Očekujem da nadležni ODMAH reaguju!

Društvo -

Što se tiče institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti mi ćemo izvršiti detaljnu analizu izveštaja u cilju upućivanja preporuka mera - rekla je Janković za Kurir

Nakon objavljene publikacije "Zaboravljena deca Srbije" čiji je jedan od zaključaka da deca i mladi bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju ostaju puštena su da umru u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji - dane provode u metalnim krevetima, atrofirani i u bolovima podigla je javnost na noge.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković za Kurir je rekla da izveštaj ukazuje na ozbiljno kršenje ljudskih prava.

- Očekujem od svih nadležnih, a pre svega od inspekcije da odmah izađu u vanrednu kontrolu i utvrde realno stanje. Organizacije civilnog društva za zaštitu ljudskih prava prirodni su partneri javnom sektoru i njihove izveštaje treba uzeti ozbiljno u razmatranje. Kada se radi o najosetljivoj društvenoj kategoriji – deci sa smetnjama u razvoju ozbiljno društvo pokreće sve mehanizme u cilju njihove zaštite. Srbiju vidim kao odgovornu državu koja će na ukazan problem odmah reagovati tako što će nakon utvrđivanja stanja u skladu sa potrebama hitno delovati na popravljanju uslova, svako u domenu svojih ovlašćenja.

- Utvrđivanje odgovornosti za situaciju i uzroka je drugi korak u tom procesu jer na prvom mestu moraju biti deca i njihove potrebe.

- Međutim, činjenica je da je sistem socijalne zaštite često suočen sa velikim izazovima, naročito u ustanovama za smeštaj u kojima nije ni malo jednostavno organizovati normalno funkcionisanje, naročito u slučajevima velikih zdravstvenih kriza kao što je COVID, i u tom smislu svi zaposleni zavređuju svaku vrstu podrške od edukacije do programa sticanja raznih veština. I dalje jedan od najvećih problema ostaje nedostatak zaposlenih svih profila u ovim ustanovama što mora biti prioritet u rešavanju problema u ovoj oblasti.

- Takođe, preraspodela postojećih resursa je jedno od mogućih rešenja u smislu pružanja veće podrške biološkim porodicama, a u slučajevima kada nema porodice jačanje hraniteljskih porodica naročito specijalizovanih za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, koji podrazumeva mnogo znanja, empatije, brige, razumevanja problema, rekla je ona i dodala da nema opravdanja za bilo kakvo kršenje osnovnih ljudskih prava o kojima se u izveštaju govori.

- Jedno su propusti koji se dešavaju svakom ko radi, naročito na teškim i osetljivim poslovima kakav je ovaj, a drugo je kršenje nečijih prava. U izveštaju se ukazuje i na slučajeve diskriminacije koja je apsolutno zabranjena. Diskriminacija osoba sa invaliditetom i njihova posledična izolacija na osnovu njihovih mentalnih poteškoća je zabranjena i domaćim i međunarodnim propisima. Što se tiče institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti mi ćemo izvršiti detaljnu analizu izveštaja u cilju upućivanja preporuka mera - rekla je ona za Kurir.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track