Nova igrališta za decu u Borskoj ulici
Foto: Dečije Igralište Borska Rakovica

Nova igrališta za decu u Borskoj ulici

Beograd -
JKP „Zelenilo – Beograd” sagradilo je dva nova dečja igrališta. Manje se prostire na površini od 130 kvadratnih metara, veće igralište, površine 170 kvadratnih metara

BEOGRAD- Izgradnjom dva dečja igrališta i rekonstrukcijom sportskog terena u stambenom naselju u Borskoj ulici u Rakovici meštani tog dela grada dobili su kvalitetan prostor za druženje i igru.

Otvaranju igrališta, čiji su sadržaji prilagođeni i deci sa smetnjama u razvoju, prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Dejan Živković i sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić.

Pomoćnik gradonačelnika Dejan Živković rekao je da su tereni u tom naselju rekonstruisani na inicijativu građana Kanarevog brda i pozvao sugrađane da učestvuju u planiranju i realizaciji ovakvih projekata.

– Na ovaj način ponovo oživljavamo slične sadržaje, kako bi deca i mladi uživali u zdravoj igri. Naš cilj je da parkove, zelene površine, pretvorimo u kvalitetnije i zdravije oblasti za uživanje sugrađana – istakao je Živković.

Prema njegovim rečima, u planu je i izgradnja česme na toj lokaciji, a fitnes- parkovi će biti napravljeni na svim onim mestima gde je to dozvoljeno.

Sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić kazao je da je igralište u Borskoj još jedan dokaz da grad Beograd vodi računa o osobama sa smetnjama u razvoju i dodao da će taj sekretarijat i ubuduće učestvovati u realizaciji takvih projekata.

JKP „Zelenilo – Beograd” sagradilo je dva nova dečja igrališta. Manje se prostire na površini od 130 kvadratnih metara i presvučeno je asfaltom u kombinaciji sa stazom od gume u obliku osmice sa simbolima saobraćajnice, a predviđena je za vožnju rolera i bicikla. Na tom igralištu nema rekvizita jer je ta površina u zimskom periodu sankalište za veliki broj dece. Veće igralište, površine 170 kvadratnih metara, presvučeno je specijalnom gumom, postavljeni su savremeni rekviziti, specijalno dizajnirani za decu sa posebnim potrebama. Kombinovano igralište za basket, fudbal i odbojku presvučeno je ravnajućim slojem i ograđeno žičanom ogradom. Kako bi deci koja se kreću u kolicima bio omogućen pristup, projektovana je pristupna staza.

Direktor tog komunalnog preduzeća Radovan Draškić rekao je da je teren na kome se nalaze igrališta bio prilično nepristupačan za vreme radova, te da je urađen i drenažni sistem oko igrališta i tako rešen problem podzemnih i površinskih voda koje se periodično javljaju. Na donjem igralištu ćemo dograditi još nekoliko rekvizita specijalne namene, naglasio je Draškić i dodao da je prostor u Borskoj samo jedan u nizu koji je napravljen u gradu, a da je prethodne godine napravljeno na desetine sličnih.

Rukovodilac Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Borskoj ulici Mirjana Bilbija izrazila je zadovoljstvo što je prostor koji je bio zapušten sada završen i ulepšan.

– Ovo sada daje mogućnost da naši rehabilitacioni postupci, kao i uključivanje dece u društvenu sredinu budu što kvalitetniji jer će više vremena provoditi na otvorenom prostoru. Dnevni boravak zbrinjava 17 korisnika, a kapacitet je 21. Nameravamo da ove godine proširimo kapacitete i dobijemo još 300 kvadrata korisnog prostora, koji će nam mnogo značiti u radu sa decom – naglasila je ona.

Mališani su isprobali nove rekvizite, kažu da su zadovoljni, ali i da je dobro što ima dovoljno prostora za preskakanje lastiša i još neke igrice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja