Promenili tok reke da bi navodnjavali njive

Zaradili prekršajne prijave

Promenili tok reke da bi navodnjavali njive

Srbija -
Nesavesni meštani pregradili su branama reku Bistricu i kanalima preusmerili vodotok reke do svojih njiva, rekao načelnik Ribočuvarske službe Milan Milošević

KRUŠEVAC - Ribočuvarska služba "Rasina plus" iz Kruševca porušila je danas branu na reci Bistrici i podneće prekršajne prijave protiv lica koja su pregradila vodotok reke kod naseljenog mesta Dvorane kako bi navodnjavali svoje njive.

"Nesavesni meštani pregradili su branama reku Bistricu i kanalima preusmerili vodotok reke do svojih njiva. Mi smo obavestili nadležne inspekcije koje su našoj službi, kao korisniku tog ribarskog područja, naložili da porušimo brane", rekao je načelnik Ribočuvarske službe Milan Milošević.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda zabranjeno zatvarati i iscrpljivati ribolovnu vodu jer se time dovodi u pitanje opstanak ribe, što se upravo sada desilo. Milošević je naveo da u Bistrici ima potočne mrene, pastrmke, klena i beolice.

Meštani Dvorana zbog ovog događaja, takođe, negoduju. Jedan od njih, Dejan Todorović kazao je da je stanovnicima ovog mesta poznato ko je pregradio reku ističući da su sa njim razgovarali i da im je rekao da je reka "njegovo prirodno bogatstvo".

Pre desetak dana, ova služba je na licu mesta zatekla D.M. koji je prokopavao kanal na istoj reci i pumpom izvlačio vodu koju je koristio za navodnjavanje kupina na svom imanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track