GRADSKI ČELNICI OČISTILI VELIKU DIVLJU DEPONIJU U KRNJAČI: Iz Reve odneto oko 100 kubika građevinskog i komunalnog otpada (FOTO)
Foto: Beoinfo

akcija

GRADSKI ČELNICI OČISTILI VELIKU DIVLJU DEPONIJU U KRNJAČI: Iz Reve odneto oko 100 kubika građevinskog i komunalnog otpada (FOTO)

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić učestovao je danas u akciji čišćenja divlje deponije u Кrnjači zajedno sa predstavnicima Sekretarijata za zaštitu životne sredine i radnicima JКP Gradska čistoća.

Vesić je tom prilikom rekao da se na teritoriji grada Beograda danas čisti šest divljih deponija.

- Čistićemo i sutra, to radimo svakog vikenda, a sa ove divlje deponije Reva 1 odnećemo oko 100 kubika građevinskog i komunalnog otpada - rekao je Vesić.

Podsetio je da je planom grada Beograda za 2021. godinu predviđeno da se odnese oko 8.000 kubika otpada sa različitih lokacija.

- Od 2014. godine odneli smo oko 90.000 kubika otpada sa divljih deponija, ali nažalost kad god očistimo neku divlju deponiju, ona se ponovo pojavi, jer njih stvaramo mi Beograđanke i Beograđani. Zato moramo da radimo više na podizanju svesti građana - naglasio je Vesić.

Goran Vesić, deponija
foto: Beoinfo

Osim što čistimo deponije moramo prema Vesićevim rečima da poradimo na promeni zakonskih propisa kako divlje deponije više ne bi nastajale.

- Zato je Grad predložio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji u kome pre dobijanja upotrebne dozvole investitor mora da pokaže dokaz o kretanju građevinskog otpada. Takođe ćemo tražiti izmenu zakona da onima koji kamionima ostavljaju otpad i prave divlje deponije kamioni budu oduzeti - rekao je Vesić.

Goran Vesić, deponija
foto: Beoinfo

Naglasio je da je u Beogradu dosta urađeno kada je u pitanju zaštita životne sredine.

- U septembru počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu koja pokriva 1,5 miliona ljudi, a kroz kineski aranžman radimo dve fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu. Ostaje nam da uradimo još dve u Batajnici i Grockoj. Na taj način rešavamo probleme koji se nisu rešavali decenijama - rekao je zamenik gradonačelnika i podsetio da u Savu i Dunav svake godine sipamo količinu fekalija koja je jednaka zapremini 60.000 olimpijskih bazena.

Vesić je rekao da će u oktobru biti raspisan tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, a nedaleko se radi i fabrika za preradu otpadnih voda koja će svu tu kanalizaciju u čistom obliku vraćati u Dunav.

- Ovo je pravo vreme da rešavamo ove probleme, sada kad smo ekonomski snažni i imamo novca za to. Ovu zemlju smo nasledili i treba da je ostavimo potomcima - rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević je rekla da danas povodom Svetskog dana čišćenja i Beograd zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i JКP Gradska čistoća učestvuje o ovoj akciji.

- Ovo je javna svojina Grada Beograda i ono što možemo jeste da sa svojih javnih parcela uklonimo otpad koji se u tom trenutku tu nalazi, što nije moguće ukoliko se nalazi na privatnim parcelama. Za čišćenje divljih deponija Grad je u poslednjih šest godina izdvojio iz budžeta blizu 130 miliona dinara - rekla je Vilotijević.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track