ZORAN RADOJIČIĆ: Vozni park GSP-a jedan od najmlađih u Evropi, u okruženju osoba sa 21 godinu može da bude vozač autobusa
Foto: Ana Paunković

razmisliti o rešenjima

ZORAN RADOJIČIĆ: Vozni park GSP-a jedan od najmlađih u Evropi, u okruženju osoba sa 21 godinu može da bude vozač autobusa

Beograd -

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je gostujući naTV Prva da su Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima regulisani uslovi koje vozači autobusa moraju da ispune, pa i uslove koji se odnose na starost vozača autobusa.

– Pravila koja proizilaze iz ovog zakona moraju da se primenjuju, te se tako obavljaju kontrolni lekarski pregledi vozača na svake tri godine, a u slučaju kada lekari procene ti pregledi se rade i češće. U slučaju poslednjeg udesa u Zemunu, još uvek nije utvrđeno da se on dogodio zbog godina vozača. Da bi prevenirali ovakve događaje trebalo bi dalje da analiziramo i upoređujemo zakonska rešenja u našoj zemlji sa rešenjima koja se u sličnim situacijama primenjuju u drugim zemljama. Recimo, u našoj zemlji osoba koja nije napunila 24 godine ne može da vozi autobus, dok je u nekim zemljama u okruženju to moguće već u 21. Možemo da kažemo da su naši zakoni nešto oštriji nego u ostalim državama u regionu – kazao je Radojičić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beoinfo

Gradonačelnik je podsetio da su stanovnici ovog dela Zemuna nekoliko puta pisali peticije za izgradnju dečjeg igrališta na ovom mestu.

– Bio sam na terenu i razgovarao sam sa stanovnicima ovog dela Beograda, a kasnije i sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj kako bismo ovo mesto na kojem se dogodila saobraćajna nezgoda učinili što bezbednijim. Podsetiću da u Beogradu ima 300 škola i u prethodnom periodu obezbedili smo 300 saobraćajnih pozicija kako bi okolina škola bila što bezbednija za učenike – rekao je Radojičić, naglasivši da će u Sekretarijatu za saobraćaj biti procenjeno na koji način je moguće dodatno obezbediti postojeće igralište i da li će ono uopšte moći da ostane na tom mestu.

Govoreći o prosečnoj starosti autobusa u gradskom prevozu, Radojičić jeprecizirao da ona, uzimajući zajedno vozila GSP i privatnih prevoznika iznosi7,1. godinu.

– U Evropi je prosečna starost 11 godina, a u GSP 7.1 godina. Od 2014. do 2019. godine nabavljeno je 344 autobusa, a 2019. godine 244 autobusa. Do sredine sledeće godine nabavićemo 100 autobusa na gas i još deset električnih. Godišnje se obavljaju dva tehnička pregleda, a svaki dan autobusi prolaze kontrolu ispravnosti kočnica – kazao je gradonačelnik.

Govoreći o deponiji u Vinči, Radojičić je podsetio da je ona nastala 70-ih godina prošlog veka i da su se svaki dan na nju odlagale velike količine smeća.

– Sanaciju deponije u Vinči radi francusko-japanski konzorcijum i reč je o najvećem projektu javno-privatnog partnerstva u Srbiji. Projekat predviđa sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih deponija na otvorenom u Evropi, izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gde će se proizvoditi električna i toplotna energija. Stanovnici Beograda dnevno generišu oko 1.600 tona komunalnog otpada koji se 45 godina taložio u potpuno neuslovnoj deponiji. U narednih godinu dana do dve godine, glavni delovi projekta biće realizovani. Reč je o problemu koji je postojao 50-ak godina i konačno smo blizu njegovog potpunog rešenja – kazao je gradonačelnik.

Zoran Radojičić
foto: Beoinfo

Radojičić je, u odnosu na trenutnu epidemiološku situaciju virusa korona,podsetio da 90 odsto stanovništva mora biti prokuženo, odnosno mora steći imunitet vakcinacijom ili oboljevanjem.

– Ako dozvolimo da se građani razbolevaju, sticanje imuniteta će trajati jako dugo i naravno sa neizvesnim ishodom za pojedinca. Nisam za ponovno uvođenje najrestriktivnijih mera potpunog zatvaranja, ali jesam za uvođenje neke forme kovid propusnica. Time bismo smanjili rizik od prenošenja virusa i daljeg zaražavanja, ali bismo i motivisali građane, naročito mlade, da se vakcinišu. Važno je da svi zajedno učinimo sve što je u našoj moći kako bismo svi bili što bezbedniji i zdraviji – zaključio je prvi čovek Beograda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track