AKTIVIRALO SE VELIKO KLIZIŠTE NA CENTRALNOM GROBLJU: Pitanje dana kad će neki kovčeg da se pojavi iz zemlje (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

potrebna sanacija

AKTIVIRALO SE VELIKO KLIZIŠTE NA CENTRALNOM GROBLJU: Pitanje dana kad će neki kovčeg da se pojavi iz zemlje (FOTO)

Beograd -

Centralno groblje ima oko 30.000 grobnih mesta, a u Ugovoru koji zakupci potpisuju uz plaćanje godišnje takse od oko 1.500 dinara piše da JKP Pogrebne usluge održava grobna mesta.

I sve je jasno u ugovoru - sem činjenice da je groblje na klizištu. Godinama traju nesuglasice jer nadležni kažu da to održavanje ne podrazumeva sanaciju klizišta.

- Strm teren, a aktiviralo se klizište. Pitanje je vremena kad će se neki kovčeg iz zemlje pojaviti - kaže zakupac grobnog mesta koji je želeo da ostane anoniman.

Dodaje da se obraćao Upravi groblja, ali kako kaže, tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti.

- O grobnim mestima i njihovim obeležjima se staraju isključivo zakupci koji su zaduženi za spoljni deo spomena, da brinu o bezbednosti, da ga periodično ispravljaju - kaže Marina Račić iz JKP Pogrebne usluge.

Centralno groblje prostire se na 14 hektara i ima oko 30.000 grobnih mesta, a u Ugovoru koji zakupci potpisuju, uz plaćanje godišnje takse od oko 1.500 dinara, piše da to preduzeće održava grobna mesta.

gorbovi, groblje, klizište
foto: Printscreen/RTS

Međutim, tvrde nadležni, održavanje ne podrazumeva sanaciju klizišta. Zakupci se mogu konsultovati sa Upravom groblja koja bi pomogla u pronalaženju izvođača radova, ali sanaciju moraju da plate iz svog džepa.

- Svakako bi neki delovi grobnog mesta trebalo da se obnavljaju na svakih 20 ili 25 godina jer je toliko i trajanje betona - navodi Račićeva.

gorbovi, groblje, klizište
foto: Printscreen/RTS

Uroš Đurić sa Građevinskog fakulteta navodi da su na grobljima problematične situacije zbog održavanja.

- Nije neophodno uvek pomerati i dirati postojeća grobna mesta već treba obezbediti staze i odvod za vode i zato su tu moguća klizišta - dodaje Đurić.

U Beogradu ima oko 1.700 klizišta. Za svako se koristi drugačije rešenje. Klizište na Centralnom groblju je specifično, ali rešenje postoji.

- Neko najjednostavnije rešenje je sprečavanje površinskih voda da uđu u zemlju, to je i preventiva, dakle kao kod kuća i na javnim površinama - ukazuje Đurić.

gorbovi, groblje, klizište
foto: Printscreen/RTS

Miloš Marjanović sa katedre za građevinsku geotehniku Građevinskog fakulteta objašnjava da je moguće koristiti i gornje slojeve zemljišta i prebacivati ih u donje delove kako bi se napravila preraspodela i kontra teg.

Očigledno, sanacija je i komplikovana i skupa, pa bi nadležni, bez obzira na to što nije reč o redovnom održavanju, morali da se uključe u rešavanje problema.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track