POSLE 22 GODINE OD POGROMA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Počela obnova crkve Svetog Luke u Vitomirici kod Peći (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

Ne zaboravljaju svoje svetinje

POSLE 22 GODINE OD POGROMA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Počela obnova crkve Svetog Luke u Vitomirici kod Peći (FOTO)

Srbija -

Vitomiričane posebno raduje što će u selu vratiti nekadašnja žiteljka Momirka Vukmirović, koja će živeti u parohijskom domu pored crkve

Posle pune 22 godine od pogroma Srba sa Kosova i Metohije, u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola i jevanđeliste Luke.

Žitelji ovog nekada najvećeg i najlepšeg srpskog sela u Metohiji inicijativu za obnovu svoje stoletne crkve započeli su početkom juna ove godine, kada je održano veliko donatorsko veče namenjeno prikupljanju sredstava. Pored hrama, biće obnovljenii parohijski dom i kapela ali i teško oskrnavljeno, uništeno i zapušteno groblje.

Crkva Svetog Luke, Sveti Luka, selo Vitomirica, obnova, Kosovo i Metohija
foto: Privatna arhiva

Inicijativa je naišla na odličan odziv nekadašnjih žitelja našeg sela i očekujem da će do početka zime dosta toga biti urađeno. Posebno raduje što su u akciju uključeni mnogi mladi potomci nekadašnjih Vitomiričana - s ponosom za Portal Kurira ističe predsednik humanitarne organizacije "Knez Vitomir" Milivoje Mićo Kovačević, inače rođeni Vitomiričanin.

On naglašava da je očišćeno i sređeno gotovo zatrto pravoslavno groblje, koje se nalazi odmah pored crkve.

Vitomiričane posebno raduje što će u selu vratiti nekadašnja žiteljka Momirka Vukmirović, koja će živeti u parohijskom domu pored crkve.

Vitomirica, Selo Vitomirica, groblje
foto: Privatna arhiva

Crkva Svetog Luke, podsetimo, podignuta je u obliku trikonhosa sa kubetom. Zidana je od banjskog mermera i posvećena Svetom apostolu Luki jer su na Lučindan (31. oktobra) 1912. jedinice tadašnje crnogorske vojske oslobodile ovaj kraj od robovanja pod Turcima.

ŽIRO RAČUNI ZA UPLATU SREDSTAVA ZA OBNOVU

Svi koji žele da uplate sredstva za obnovu crkve Svetog Luke, groblja, kapele i parohijskog doma, to mogu učiniti uplatom na žiro-račune:

DINARSKI: 330-0000004022521-05

DEVIZNI: RS35330-0070800004215-88

1 / 12 Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track