NAJDIRLJIVIJI SPOMENIK BORCIMA PALIM ZA OSLOBOĐENJE BEOGRADA: Kavkaski orah nikao iz krvavog šinjela crvenoarmejca!
Foto: kaldrma.rs

drvo života

NAJDIRLJIVIJI SPOMENIK BORCIMA PALIM ZA OSLOBOĐENJE BEOGRADA: Kavkaski orah nikao iz krvavog šinjela crvenoarmejca!

Beograd -

Kavkaski orah, koji se nalazi na Avali, najneobičniji je podsetnik patnje i stradanja koje su pretrpeli oslobodioci Beograda. Ovo drvo izniklo je iz groba nepoznatog vojnika Crvene armije.

On je, kao i mnogi vojnici iz Rusije i sa Kavkaza, u džepu nosio orah kao talisman. Nakon što je sahranjen iz njegovog krvavog šinjela počeo je da tinja novi život. Kavkaski orah "odlučio" je da nikne i tako simbolično obeleži mesto na kojem hrabri vojnik počiva. Ovom drvetu ušao je u trag Branimir Gajić, nezavisni istraživač koji se bavi istorijom Beograda.

Oslobođenje Beograda
foto: Rista Marjanović

- Ruski vojnici su orah nosili u rat, jer je na neki simboličan način predstavljao sećanje na rodni kraj i zaštitu koju mu on pruža. Saznavši za ovu priču, krenuli smo u potragu za drvetom i locirali ga na Avalskom putu. Botaničari su nam potvrdili da je ovo zaista biljka sa Kavkaza, i da je verovatno jedina na Balkanu. Vlasnik placa na kojem je orah nam je poverio da, bez obzira koliko su hladne bile zime, nije prošla ni jedna godina, a da orah nije rodio - priča Gajić za Kurir.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track