Završetak obnove kanalske mreže u Pančevačkom ritu

Radovi

Završetak obnove kanalske mreže u Pančevačkom ritu

Beograd -
U projekat koji obuhvata više od 145 kilometara magistralnih kanala, uloženo oko 300 miliona dinara i nadamo se da će država nastaviti da investira kako bi se posao završio

BEOGRAD - Beogradvode će ove nedelje završiti treću od četiri faze radova na izgradnji i rehabilitaciji kanalske mreže za navodnjavanje u Pančevačkom ritu, izjavio je danas direktor tog javnog preduzeća Miloš Milovanović.

"Do sada je u projekat koji obuhvata više od 145 kilometara magistralnih kanala, uloženo oko 300 miliona dinara i nadamo se da će država nastaviti da investira kako bi se posao završio", rekao je on novinarima prilikom posete gradilištu na kanalima u Pančevačkom ritu, pored njiva Poljoprivredne koropracije Beograd (PKB).

Direktor Beogradvoda je istakao da je taj projekat "temelj za navodnjavanje 16.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je veliki deo u vlasništvu PKB-a".

Milovanović je naveo da je tokom radova raskrčeno više od dva miliona kvadratnih metara šiblja i šume, a izvađeno je i 450.000 kubnih metara mulja.

"Ostalo je da se uradi četvrta fasza projekta, a to je izgradnja i revitalizacija crpnih stanica, što bi moglo da bude završeno do kraja oktobra, ukoliko bude nastavljen priliv sredstava iz republičkog budžeta", kazao je on.

Kako je rekao direktor Beogradvoda, do sada mreža kanala sluzila za odvodnjavanje, tako da su pumpe izbacivale vodu iz kanalske mreže u Dunav, ali će ubuduće služiti i za navodnjavanje.

Izgradnja nove crpne stanice kod Besnog foka i rehabilitacija postojeće, trebalo bi da poboljša kvalitet navodnjavanja u sistemu za oko 50 odsto, jer bi protok vode bio brži, gubici manji, a račun za vodu jeftiniji.

Direktor PKB Rajko Mandić rekao je da je ta kompanija prošle godine navodnjavala 1.250 hektara, da bi ove godine uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, Srbija voda i Beogradvoda počeli da navodnjavaju oko 5.000 hektara.

Kako je dodao, PKB je kupio i novu mehanizaciju za navodnjavanje u koju je uloženo oko dva miliona evra, što će omogućiti da do kraja godine pod sistemom za navodnjavanje bude 6.500 hektara.

"To je nedovoljno u odnosu na 22.000 hektara koje poseduje PKB, ali će kompanija i u narednom periodu investirati u navodnjavanje, jer smo shvatili da više ovakva ekstrena klima nije izuzetak već pravilo", rekao je on.

Mandić je istakao da pšenica i ječam na poljima PKB-a nisu imali nikakvu štetu zbog suše, dok je rod kukuruza, šećerne repe i soje umanjen za oko 20 do 30 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja