U Novom Sadu u toku razgovori o većini

Promena vlasti

U Novom Sadu u toku razgovori o većini

Srbija -
Pregovori su u toku i ono što se čeka je da se socijalisti izjasne da li će i dalje ostati u autonomaškom bloku ili će se pridružiti odborničkim grupama koje žele promenu vlasti u Novom Sadu, rekao predsednik novoformirane odborničke grupe "Novi Sad odmah" Miroslav Parović

NOVI SAD - Razgovori o premeni vlasti u Novom Sadu traju, ali vremenski nisu oročeni i sa datumima ne treba licitirati, kažu danas predstavnici partija koje učestvuju ili žele da učestvuju u gradskoj vlasti.

Član Predsedništva SNS Igor Mirović odbacio je spekulacije o tome da je formirana većina u Skupštini grada Novog Sada i da je tačno određen datum za konstituisanje te većine.

Formiranje vlasti u svakoj lokalnoj samoupravi, pa i u Novom Sadu, zavisi isključivo od volje odbornika, rekao je Mirović.

On smatra da proces slobodnog izražavanja te volje ne sme biti izložen pritiscima, makar oni dolazili i iz pera novinara i "to u nedostatku aktuelnijih i značajnijih tema koje je prethodna vlast brižno čuvala od očiju javnosti" .

U novosadskom odboru SNS rekli su da nema ništa novo u vezi sa pregovorima oko promene većine u Novom Sadu, a predsednik tog odobora Miloš Vučević kazao je da ne želi da daje bilo kakve izjave dok se ne održi sednica Predsedništva stranke.

Sednica Predsedništva SNS, kako su najavljivali čelnici te stranke, trebalo bi da bude održana u nedelju 26.avgusta i na njoj trebalo da bude reči o zahtevu novosadskog odbora da prispita koalicioni sporazum sa SPS ukoliko socijalisti ne ispoštuju dogovor o formiranju lokalne vlasti sa partnerima sa republičkog nivoa u svim gradovima u kojima je to moguće.

Predsednik novoformirane odborničke grupe "Novi Sad odmah" u Skupštini grada Novog Sada Miroslav Parović nije hteo da komentariše pisanje pojedinih medija da će do 4. septembra biti formirana nova koalicija koja će preuzeti vlast u Novom Sadu.

On je rekao da razgovori o prekomponovanju vlasti u Novom Sadu traju, da nisu vremenski oročeni i da ne veruje da je u tako kratkom vremenskom roku moguće obaviti sve radnje i dogovore neophodne za promenu vlasti u gradu.

"Pregovori su u toku i ono što se čeka je da se socijalisti izjasne da li će i dalje ostati u autonomaškom bloku ili će se pridružiti odborničkim grupama koje žele promenu vlasti u Novom Sadu", rekao je Parović, dodajući da je u interesu svih onih koji žele smenu gradske vlasti da se to desi što pre.

Ni potpredsednik Pokrajinskog odbora SPS Radoslav Striković nije želelo da komentariše, kako je rekao, "licitiranje sa datumima", ističući da će se u toj stranci odluka o eventualnim pregovorima o promeni vlasti u Novom Sadu i drugim gradovima u Vojvodini doneti tokom septembra "kada se ljudi vrate sa godišnjih odmora".

"Nije mi poznato da su se pominjali bilo kakavi datumi ili da se licitiralo njima", kratko je kazao Striković, dodajući da je i on sam trenutno na odmoru.

Portparolka LSV i predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov još jednom je ponovila da Srpska napredna stranka treba da shvati da je izgubila izbore u Novom Sadu.

"Naprednjaci treba da se pomire sa činjenicom da su izgubili izbore u Novom Sadu i neka odustanu od namere da kupovinom odbornika dođu na vlast", rekla je Jerkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track