Najnovije vesti

VESIĆ OSUDIO SKRNAVLJENJE JEVREJSKOG GROBLJA U RUZVELTOVOJ: Nemoćni smo da predvidimo divljaštvo i zlo jer buja u zadrtim glavama
Foto: Zorana Jevtić

zamenik gradonačelnika beograda

VESIĆ OSUDIO SKRNAVLJENJE JEVREJSKOG GROBLJA U RUZVELTOVOJ: Nemoćni smo da predvidimo divljaštvo i zlo jer buja u zadrtim glavama

Beograd

BEOGRAD - Na vest da su prekjuče neki bezumnici, kakvi nažalost žive među nama, oskrnavili Jevrejsko groblje u Ruzveltovoj, pomislio sam na sve one Jevreje koji su umirali sa imenom Srbije na ustima u jurišima na Ceru, Suvoboru, Kajmakčalanu i dali živote za slobodu svoje zemlje, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

– Pomislio sam na dvanaest hiljada beogradskih i srpskih muškaraca, žena i dece koje su nacisti surovo ubili u okupiranom Beogradu jer su bili Jevreji. Setim se i velikana srpske kulture i nauke, koji su dali vanvremenski pečat našem gradu i zemlji: izdavača Gece Kona, arhitekte Isaka Azrijela, lekara Isidora Papa i mnogih drugih. Vekovima građani Srbije i Beograda, domaći Jevreji su izuzetno važan deo našeg stanovništva, kako u prošlosti, tako i danas – navodi se u objavi.

Jevrejsko groblje, Ruzveltova
foto: Beoinfo

Nemoćni smo da predvidimo divljaštvo i zlo, jer ono buja u neukim i zadrtim glavama i spremno je da razbije, oskrnavi, piše grafite mržnje, naveo je Vesić i dodao da smo ipak moćni da ga zauzdamo i kaznimo kada jednom napravi nepočinstvo.

– I moćni smo najpre da zamolimo za oproštaj seni ovih velikana i njihove potomke, u svoje, ali najpre u ime onih neukih, zadrtih i glupih. Grad Beograd će pomoći da se popravi šteta na spomeniku sećanja toliko važnom i za Beograd i za srpske Jevreje. Ljaga na obrazu počinilaca ovog nedela ostaće zauvek, ako obraz uopšte imaju – navedeno je u objavi uz sliku spomenika srpskim oficirima i vojnicima jevrejskog porekla palim za slobodu Srbije od 1912. do 1918. godine.

Kurir.rs/Beoinfo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track