Sve spremno za aeromiting u Batajnici!
Foto: Nemanja Pančic

Sve spremno za aeromiting u Batajnici!

Beograd -
Svoje umeće predstaviće ruska akro-grupa "Striži", koja leti na avionima mig-29, dok će Rusi predstaviti i najnoviji model čuvenog lovca mig-29 u varijanti M2. Posetioci će videti i švedski gripen, jurofajter, francuski Rafal, američki F-16...

BEOGRAD - Međunarodni aeromiting "Batajnica 2012", koji se organizuje povodom obeležavanja 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, biće održan u nedelju 2. septembra na aerodromu Batajnica kod Beograda, uz učešće velikog broja aviona i helikoptera iz Srbije i još 11 zemalja.

Učešće na aeromitingu koji organizuje Ministarstvo odbrane, potvrdila su vazduhoplovstva Austrije, Bugarske, Danske, Italije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovenije, Turske, Francuske i Mađarske. Svoje delegacija poslaće i oružane snage Ukrajine, Crne Gore, BiH, Velike Britanije i Švedske.

Na početku aeromitinga više od 30 aviona i helikoptera Vojske Srbije učestvovaće u defileu (preletu) a, prema najavama, gledaoci će moći da vide lovačke avione mig-21 i mig-29, jurišni avion orao, školsko-borbeni supergaleb, transportne An-2 i An-26, školske avione utva-75 i Lasta, kao i helikoptere gazela, Mi-8 i Mi-17.

Osim preleta i pojedinačnog nastupa, piloti Vojske Srbije prikazaće i razne taktičke radnje poput simulacije bliske vazdušne borbe, pružanja lovačke zaštite jurišnoj avijaciji, vatrene podrške trupama na zemlji ili gašenja požara iz vazduha.

Svoje umeće predstaviće i ruska akro-grupa "Striži", koja leti na avionima mig-29, dok će ruska kompanija za proizvodnju aviona MiG predstaviti najnoviji model čuvenog lovca mig-29 u varijanti M2. Posetioci će imati prilike da vide i najmodernije avione poput švedskog gripena, jurofajtera, francuskog rafala, američkog F-16 i druge.

Biće organizovan i desant padobranaca, prikaz civilnih aviona i helikoptera MUP-a Srbije, kao i brojni prateći programi poput izložbe avio maketara.

Srpska vojska formirala je vazduhoplovstvo 1912. godine odlukom vojvode Radomira Putnika. Prvo sedište bilo je u Nišu, a prvo letelište na Trupalskom polju pored tog grada. U sastav Vazduhoplovstva ušli su aeroplansko odeljenje, vodonička centrala i golubija pošta.

U to vreme Srbija je bila jedna od svega 15 zemalja na svetu koja je imala vazduhoplovstvo i jedna od prvih pet država koja je svoju avijaciju upotrebila u borbenim dejstvima, prilikom opsade Skadra 1913. godine tokom balkanskih ratova.

Ulaznice za aeromiting koštaju 200 dinara. Miting traje od 10 do 17 sati, a posetiocima je upućen apel da na miting idu gradskim prevozom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja