ŠTA SU PREDVIDELE BEOGRADSKE VRAČARE IZMEĐU 2 SVETSKA RATA: Kod Femke i Milice dolazili imućni, dame iz visokog društva i ministri
Foto: Profimedia

ŠTA SU PREDVIDELE BEOGRADSKE VRAČARE IZMEĐU 2 SVETSKA RATA: Kod Femke i Milice dolazili imućni, dame iz visokog društva i ministri

Beograd -

Period između dva rata u Srbiji specifičan je po mnogo čemu, pa i po bujanju spiritualizma, što je stvorilo zlatno doba za vračare, koje su postale neverovatno popularne. Toliko, da su kod njih dolazila imućna gospoda, dame iz visokog društva, pa čak i ministri.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

U periodu između dva rata čekaonice dama koje su predviđale sudbinu bile su prepune, a mušterije su bila gospoda i dame iz visokog društva. Bilo je to doba novih proročica, onih koje nisu išle od vrata do vrata i zarađivale tek po koji dinar, već onih kod kojih su ljudi sami dolazili.

Beograd, crno beli Beograd, Stari Dvor
foto: Profimedia

Pored vračanja, popularno je bilo i prizivanje duhova, koje je na dvor Obrenovića uveo državnih i diplomata Čeda Mijatović.

Među beogradskim vračarama najpoznatija je bila izvesna Femka, koja je u sobi držala crnu mačku i sovu, koje su joj pomagale da vidi buduće događaje. Femkina čekaonica je bila krcata, a budućnost je proricala raznovrsno: gledanjem u karte i izlivanjem voska iz kandila na papir sa slovima, kao i nezaobilaznim prizovanjem duhova.

Vračara, crna magija, vlaška magija
foto: Shutterstock/Anastasia_Zavrazhnova

Pored nje, proricanjem se bavila i Milica Miočinović, koja je čak predviđala i budućnost celog sveta. Tako je za novu 1938. godinu prorekla da će doći do pada komunizma, ali i da će "demokratska društva naići na mučan period i teško preživljavati."

vračara
foto: Profimedia

Postoji priča i o izvesnoj Mariji Mitić, za koju se tvrdi da je imala svega nekoliko klijanata, kao i da je odbijala da primi novac. Za Mariju je čak i beogradski prota Uglješa Jelić verovao da je zaista bila vidovita, ali se o njenim pedviđanjima jako malo zna.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track