NAVALA NA DOMOVE ZDRAVLJA U BEOGRADU: Veliko interesovanje za besplatnu vakcinaciju protiv HPV virusa
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

rfzo

NAVALA NA DOMOVE ZDRAVLJA U BEOGRADU: Veliko interesovanje za besplatnu vakcinaciju protiv HPV virusa

Beograd -

BEOGRAD - Direktorka Fonda za zdravstrveno osiguranje Sanja Radojević - Škodrić izjavila je danas, prilikom pokretanja kampanje "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" da je veliko interesovanje za vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja je od ove godine besplatna za dečake i devojčice od devet do 19 godina, i da su "neki domovi zdravlja već potrošili prvu količinu".

"Distribucija će se vršiti prema planu i programu koji prave epidemiolozi Instituta za javno zdravlje 'Dr Milan Jovanović Batut'. Sledeća količina stiže naredne srede, a javnost će biti informisana čim pristignu nove količine", istakla je Radojević - Škodrić.

Doktorka Instituta "Batut" Katarina Boričić je iznela podatak da je "u Srbiji tokom 2020. godine od raka grlića materice obolelo 1.087. žena, dok su bitku sa ovom bolešću izgubile 453 žene".

"U 99,7 odsto slučajeva glavni uzročnikje infekcija HP virusom. HPV infekcija dovodi se u vezu i sa drugim benignim (genitalne bradavice) i malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla. Vakcina je devetovalentna i štiti od najčešćih tipova HP virusa, a što je najvažnije efikasna je i bezbedna", kazala je Boričić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović je rekao da uz obezbeđivanje besplatne vakcinacije Srbija "staje rame uz rame sa 140 zemalja sveta gde je do sada dato više od 500 miliona vakcina".

Pedijatar u Domu zdravlja na Paliluli Aneta Jovanović je iznela podatak da je u tom domu zdravlja do sada vakcinisano 70 tinejdžera.

"U dve doze vakcinu dobijaju deca od devet do 14 godina, dok od 15 do 19 godina vakcina se primenjuje u tri doze. Uloga pedijatara je da pravovremeno informišu roditelje o benefitima kao i o bezbednosti HPV vakcine. Trenutno imamo više devojčica koje su zainteresovane za vakcinaciju", rekla je Jovanović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track