NAJVIŠE POZIVA U HITNOJ ZBOG PROBLEMA SA DISANJEM: Poznata doktorka objasnila zašto je tako i šta nikako NE SMETE RADITI!
Foto: Profimedia

Upozorenje

NAJVIŠE POZIVA U HITNOJ ZBOG PROBLEMA SA DISANJEM: Poznata doktorka objasnila zašto je tako i šta nikako NE SMETE RADITI!

Beograd -

U Beogradu je poslednjih dana najviše poziva Hitnoj pomoći bilo zbog problema s disanjem i to najčešće kod hroničnih bolesnika.

- Takvim pacijentima smeta velika vlaga, pa su oni najviše zvali. Osim toga, dogodila se i jedna saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba s lakšim povredama prebačena u Urgentni centar - naveli su iz Hitne, a prenose beogradski mediji.

disanje
foto: Profimedia

Radmila Šehić, specijalista opšte medicine iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u penziji, kaže za Kurir da se problemi s disanjem javljaju upravo zbog velikih isparavanja zemljišta i kiše koja je pala nakon više sušnih dana.

dr Radmila Šehić, Radmila Šehić
foto: screenshot KCN

- Povećana vlažnost vazduha provocira osobe koje imaju problema s disanjem, tj. one koje imaju opstruktivne bolesti pluća ili astmu, da zbog velike vlažnosti vazduha osećaju otežano disanje, gušenje, tako da redovna terapija koju uzimaju u vidu lekova i pumpica ne deluje odmah. Treba obratiti pažnju da se stanje ne zakomplikuje i da ne dođe do infekcije - ističe doktorka:

- Takvim osobama se savetuje da se, ukoliko se takvo stanje pogorša ili potraje, jave svom lekaru koji prati njihovu zdravstvenu situaciju u terapiji ili da urade dopunske analize, pojačaju terapiju ili, ako je neophodno, uključe davanje infuzije koje će pogoršano stanje dovesti u normalu.

Treba naglasiti da u ovakvim danima takve osobe sebe treba fizički da poštede i da se prilagode stanju organizma jer njima odgovara suvo vreme i zbog toga burno reaguju kada se klimatski uslovi menjaju, a naročito tokom zimskih perioda.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track