POTREBNA POMOĆ ZA OBNOVU CRKVE SVETE TROJICE U RIPNJU, Otac Milan: grejanje, završetak freskopisanja i palionica sveća prioritet!
Foto: Kurir

apel

POTREBNA POMOĆ ZA OBNOVU CRKVE SVETE TROJICE U RIPNJU, Otac Milan: grejanje, završetak freskopisanja i palionica sveća prioritet!

Beograd -

Crkvi svete Trojice u Ripnju koja je nacionalni spomenik ovog prigradskog naselja je potrebna obnova.

Protojerej ovog svetog mesta pod Avalom Milan Lukić, kaže za Kurir da ovu crkvu, koja je od velikog istorijskog i duhovnog značaja, i to ne samo za Ripanj, nego za celokupan pravoslavni narod, nagriza zub vremena.

crkva
foto: Kurir

- Crkvi je potrebna rekonstrukcija. Treba da se uradi grejanje, završetak freskopisanja, a potrebna je i palionica sveća. Crkva je sagrađena na temeljima stare brvnare koja je podignuta 1824. godine. Sadašnja je zidana od 1892. do 1894. godine, a podigli su je meštani. Sa odlaskom najveće fabrike Minel mesto je dosta osiromašeno. Od toga su živeli Ripanjci i Ripanj. Kao i svaki objekat i u crkvu treba da se ulaže i održava. Već duže vreme iziskuje se potreba da dobri ljudi, dobre voje pomognu koliko mogu - kaže svešteno lice i dodaje:

crkva
foto: Kurir

- Oni koji žele da pomognu, mogu da se obrate predsedniku crkvenog odbora Predragu Avramoviću ili da dođu u crkvu i da se obrate. Mi imamo ideju da uskoro napravimo donatorsku večeru i pozovemo sve moćne ljude u našem selu i šire da nam se pridruže u akciji - istakao je Lukić.

crkva
foto: Kurir

On se nada da će uz Božiju pomoć crkva dobiti sve uslove:

- Ja sam u ovoj crkvi 45. godina sveštenik, najduže u istoriji crkve. Nijedan sveštenik nije bio duže od mene. Za mene je to čast i privilegija što sam toliko dugo u ovom svetom mestu. Meštani koliko mogu pomognu, mnogi se trude, ali krucijalne stvari su nam problem. Neka Bog svima vrati u zdravlju i sreći - poručuje otac Milan.

Crkva svete Trojice spomenik je kulture koji od 2010. godine uživa status kulturnog dobra. Njena posebnost je drveni ikonostas nastao pre čak 190 godina. Dragocene prestone ikone su delo nepoznatog umetnika iz 1824. godine. Kvalitetom i lepotom izdvajaju se ikone Hrista i Bogorodice.

Svi koji žele da doprinesu obnovi ovog hrama o načinu pomoći mogu da se informišu na broj telefona: 011/865-0998.

Kurir.rs/Ljiljana Stanišić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track