MINISTRI ZGRANUTI POSTUPKOM NIŠKIH FUNKCIONERA: Ne bismo uzeli novac zbog energetske krize!
Foto: BETA Amir Hamzagić, Printscreen

osuda

MINISTRI ZGRANUTI POSTUPKOM NIŠKIH FUNKCIONERA: Ne bismo uzeli novac zbog energetske krize!

Politika -

Ministri u Vladi Srbije oštro su osudili pojedine niške funkcionere koji su sebi dodelili po 40.000 dinara kako bi lakše prevazišli predstojeću energetsku krizu, a većina ih je poručila da nikad ne bi uzela ovu solidarnu pomoć, već bi je dala onima kojima je mnogo potrebnija.

Potez niškog skupštinskog Odbora za administrativna pitanja, koji je izgleda procenio da su upravo lokalni funkcioneri ugrožena kategorija stanovništva i da upravo njima treba pomoći, naišao je na velike osude na samo u javnosti već i u Nemanjinoj 11!

Opšti interes iznad ličnog Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kazala je za Kurir da je dužnost svih državnih službenika, a naročito funkcionera, da rade za građane svoje zemlje i da opšti interes uvek beskompromisno stavljaju iznad ličnog.

Tatjana Matić
foto: Kurir

- Razumem da energetska i ekonomska kriza u kojoj se i mi, kao i ceo svet, nalazimo zabrinjava, ali ne sme nikoga da navede na neodgovorne postupke. Vremena kao što su ova zahtevaju solidarnost i usmerenost na socijalno ugrožene građane, tako da, ako nekome treba pomoći - mislim da to ne treba da budu funkcioneri. Kao ministarka svakako ne bih prihvatila takvu pomoć! Nastojala bih da takva odluka ne bude prihvaćena i da se pronađe rešenje za najugroženije i one kojima je pomoć da prebrode krizu zaista potrebna - kazala je Matićeva.

Sličnog mišljenja je i ministar bez portfelja Novica Tončev.

Novica Tončev
foto: Kabinet ministra Novice Tončeva

- Mi smo, kao i čitav svet, svesni u kakvom izazovnom vremenu živimo i da nas očekuje teška i neizvesna zima, ne samo na energetskom već na mnogo nivoa. Ipak, verujem da novčana sredstva predviđena za funkcionere mogu da budu mnogo humanije i svrsishodnije raspoređena. Uvek sam za pomoć onima kojima je najpotrebnije, vozim se svojim kolima, platu dajem onima koji manje imaju... Kao član Vlade, ali i dok sam vodio opštinu Surdulica, nikada ne bih prihvatio ovako nešto - kazao je Tončev.

Ministar prosvete Branko Ružić kazao je za Kurir da u pitanju nije njegov resor, ali da "kao levičar i vaspitan čovek i dugogodišnji javni funkcioner nikada ne bi prihvatio takvu vrstu pomoći".

Branko Ružić
foto: Zorana Jevtić

Čudna odluka I ministarka privrede Anđelka Atanasković, kao i ministar za demografiju Ratko Dmitrović kazali su za naš list da nikad ne bi prihvatili ovako nešto.

Inače, kako su objasnili u Odboru za administrativna pitanja Skupštine Niša, solidarnu pomoć od 40.000 dinara dobiće preko 20 stalno zaposlenih funkcionera, a prema nezvaničnim informacijama, ovo će dobiti i svi stalno zaposleni u Gradskoj upravi.

Čim je ova vest dospela u javnost, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njena zamenica Dušica Davidović navele su da će se odreći ove pomoći.

Boban Džunić, predsednik Skupštine Niša: Nisam se odrekao pomoći jer je nisam ni primio

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić objasnio je u pisanoj izjavi za Kurir da se nije odrekao ove solidarne pomoći zato što nikad nije bilo ni predviđeno da je primi.

- Netačnost informacije se ogleda u tome da se ja u funkciji predsednika Skupštine Niša nisam odrekao ove pomoći jer je nisam ni primio, s obzirom na to da i nisam u stalnom radnom odnosu, te mi po osnovu zakona to pravo ne pripada - navodi se u Džunićevom saopštenju.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja